VELIKI USPJEG ŠVICARSKIH LJEKARA

SVIJET NA NOGAMA, LJEKARI PRONAŠLI NAČIN KAKO DA ZAUSTAVE METASTAZE: Pretvorili ćelije raka u masne ćelije

Objavljeno:23.01.2019 - 16:51
A A A Times Arial

Švicarski naučnici sa Univerziteta u Bazelu kažu kako ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, da se transformišu u drugačiju vrstu ćelija!

Eksperiment su radili na miševima, gdje tvrde kako su pretvorili ćelije raka dojke u masne ćelije. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenje bolesti po tijelima miševa.

1

Oboljelim miševima su davali kombinaciju lijekova za dijabetes tipa 2 i rak kože. Time su uspjeli da aktiviraju transformaciju ćelija tumora i njihov preobražaj u masne. Napominju da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promjenama u okolini, u ovom slučaju, transformišu se u drugačiju vrstu ćelija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cancer Cell.

2

"Plastičnost ćelija raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prelaz (EMT), poznato je da povećavaju ćelijsku plastičnost. Plastičnost ćelija karcinoma može terapeutski da se iskoristi prisiljavajući trans-diferencijaciju ćelija raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite", objasnio je profesor biohemije Gerhard Kristofori.

3

On dodaje da, osim što su se ćelije raka transformisale i pretvorile u masne, takođe su prestale da se reprodukuju. Profesor kaže i da, koliko je njima poznato na osnovu dužeg eksperimentiranja, masne ćelije ne bi trebalo da se ponovo pretvore u tumorske, piše "24sata.hr".

4

Dodaju i kako im je naredni cilj da pokušaju da primijene ovu metodu na ljudima oboljelima od raka dojke dok su tumorske ćelije još u prilično plastičnom, promjenljivom stanju.

6

Napominju da su oba lijeka korištena tokom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA - američke Agencije za hranu i lijekove i da bi uskoro mogli da se nađu u kliničkoj primjeni.

7

Vjeruju da bi ova metoda mogla da se pokaže dobrom i kod ostalih vrsta raka, ali rezultate ćemo još malo sačekati.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!