Njemačka ministrica optužuje Italiju: Guraju naše brodove daleko u Mediteran

Svijet
Njemačka ministrica optužuje Italiju: Guraju naše brodove daleko u Mediteran
.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen optužila je Italiju da gura brodove operacije Sophia u najudaljenije kutke Sredozemnog mora, čime je njemačko sudjelovanje postalo bespredmetno.

"Tokom tri četvrtine godine talijansko zapovjedništvo slalo je naše brodove u najudaljenije kutke Sredozemnog mora, gdje nema krijumčarskih ni migracijskih ruta tako da mjesecima mornarica nema tamo nikakvih dužnosti", rekla je von der Leyen njemačkim medijima u Davosu u Švicarskoj.

Kao rezultat, Njemačka je odlučila poslati svoju fregatu u Sjeverno more na vježbe, dodala je, ističući da se fregata može vratiti u Sredozemno more u bilo kojem trenutku unutar deset dana.

Spor bi trebali riješiti u Bruxellesu ministri unutarnjih poslova, rekla je von der Leyen. "Čekali smo dugo vremena na rješenje. Sada je vrijeme da se to riješi politički."

Njemačka je u utorak objavila da se privremeno povlači iz operacije Sophia, pomorske misije EU-a čija je zadaća suzbiti trgovinu ljudima na Mediteranu, zbog negativnih stavova prema iskrcavanju ilegalnih migranata u Italiji, prenijela je DPA u utorak.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini oštro je reagirao. "Mandat operacije Sophia je bio da jednostavno iskrcaju sve migrante u Italiji", rekao je.

Oko 50 tisuća ljudi pristiglo je u Italiju kao rezultat ove pomorske operacije, rekao je Salvini. "Ako se netko povuče iz operacije, to zasigurno nije naš problem."

Opiranje iskrcavanju migranata

Unatoč tome što je operacija Sophia pokrenuta 2015. s ciljem uhićenja krijumčara ljudi, u praksi se uglavnom radilo o kupljenju ilegalnih migranata s brodova neprikladnih za plovidbu.

Prema informacijama koje je u utorak objavila agencija DPA, opiranje talijanske vlade iskrcavanju migranata na njihovom teritoriju stoji iza ove odluke.

Operacija Sophia ime je dobila po somalskoj djevojčici koja je rođena na njemačkoj fregati Schleswig-Holstein u kolovozu 2015. Pomorska misija je u prosincu produžena na naredna tri mjeseca te njezin mandat završava krajem ožujka.

Ne propustite