Očajni otac: Instagram je pomogao mojoj kćeri da se ubije

Aktuelno
Očajni otac: Instagram je pomogao mojoj kćeri da se ubije
.

Molly Russell, četrnaestogodišnjakinja iz Velike Britanije, oduzela  je sebi  život 2017. godine. 

Kada su članovi njezine porodice pregledali njen Instagram, pronašli su uznemirujuće sadržaje koji govore o depresiji i samoubistvu. 

Mollyin otac Ian smatra da je Instagram djelomično odgovoran za smrt njegove kćerke. 

“Molly je bila najmlađa od tri sestre. Izgledala je kao normalna tinejdžerica. Imala je 14 godina. Razmišljala je o budućnosti i bila je entuzijastična“, opisao je.

“Nakon njene smrti, htjeli smo zagrepsti ispod površine i pregledali smo društvene mreže na kojima je bila aktivna. Objavljivala je sadržaje s drugih profila koji su govorili o samoubojstvu i depresiji. Neke objave su bile pozitivne, radilo se o grupama ljudi koji su pomagali jedni drugima i pokušavali zaustaviti potrebu za samoozljeđivanjem“, dodao je.

“No, neki sadržaji su poticali na samoozljeđivanje i samoubojstvo te ne sumnjam kako je Instagram utjecao na to da se moja kći ubije“, rekao je.

Ged Flyn, voditelj organizacije Papyrus koja pomaže osobama sa suicidalnim namjerama, smatra kako algoritmi koje Instagram koristi mogu poticati korisnike na samoubistvo.

“Ako algoritam unutar društvene mreže otkriva što vas zanima te vam nudi još dodatnih, povezanih sadržaja, u ovom slučaju to postaje ozbiljan problem. U redu je da ako upišete cvijeće, da vam nudi druge sadržaje s cvijećem, ali vas ne bi trebao povezivati s opasnim sadržajem“, rekao je Flyn.

“Zakon je vrlo jasan. Pomaganje ili poticanje na samoubojstvo je protuzakonito. Svatko tko kroz riječi, djela ili fotografije na društvenim mrežama govori kako se ubiti i ohrabruje druge na taj čin, u najmanju je ruku djelomično odgovoran. Smatram da bi Instagram trebao promijeniti svoje algoritme kako bi pripomogao spasiti živote. I to treba učiniti što prije“, dodao je.

Ne propustite