Pompeo optimističan oko trgovinskih pregovora s Kinom

Svijet
Pompeo optimističan oko trgovinskih pregovora s Kinom
.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je izjavio kako je optimističan da će doći do pozitivnog ishoda predstojećih trgovinskih pregovora s Kinom, naglasivši kako je moguće izbjeći sukob između dviju država.

Pompeo, koji se putem video veze obratio prisutnima na godišnjem summitu velikih poduzeća u Davosu, govorio je o dugotrajnim pregovorima čiji je cilj izbjeći ispunjavanje prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da do početka ožujka uvede dodatno povećanje carina na robu u vrijednosti od 200 milijarda dolara koja se uvozi iz Kine.

Kaže da bi se nesuglasice mogle riješiti

Pompeo je Kinu opisao kao zemlju ratobornu prema susjednim državama te kao zemlju koja prihvaća totalitarizam, no napomenuo je kako bi se nesuglasice mogle razriješiti kada bi Peking bio spreman prihvatiti načela pravedne trgovine te zaštitu intelektualnog vlasništva.

"Neki tvrde da je sukob velesila neizbježan. Mi to ne vidimo tako", rekao je.

Vezano za idući krug trgovinskih pregovora, zakazan za 30. i 31. siječnja u Washingtonu, Pompeo je dodao: "Optimističan sam da će predstojeći razgovori imati pozitivan ishod."

Njegove opaske slažu se s Trumpovim prošlotjednim komentarima, koji je izjavio da pregovori s Kinom teku vrlo dobro. Međutim, Trump je porekao da je razmatrao ukidanje carina na proizvode uvezene iz Kine.

Posljedice trgovinskog rata

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine uzburkao je stanje na svjetskim burzama i doprinio usporavanju globalnog gospodarskog rasta.

Kina je u ponedjeljak objavila najslabiji godišnji rast gospodarstva u gotovo tri desetljeća, oslabljen američkim carinama. Međunarodni monetarni fond naveo je trgovinski sukob kao razlog nižih predviđanja globalnog gospodarskog rasta za 2019. po drugi puta u razdoblju od tri mjeseca.

Pompeo je odgovarajući na pitanja postavljena na summitu u Davosu također rekao kako do kraja idućeg mjeseca očekuje daljnji napredak u pregovorima o nuklearnom naoružanju sa Sjevernom Korejom.

Trump će održati drugi summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom krajem veljače, izjavili su iz Bijele kuće u petak, nakon što se Trump sastao s glavnim sjevernokorejskim pregovaračem za nuklearna pitanja.

Pompeo kao važan faktor naveo privatni sektor

Pompeo je dodao kako će privatni sektor igrati važnu ulogu u postizanju dogovora sa Sjevernom Korejom koja ima potrebu za stranim ulaganjima,.

Također je rekao kako su nužni pregovori s Rusijom u svrhu zaustavljanja širenja nuklearnog oružja, pri čemu je pozvao Moskvu da promijeni perspektivu i ponašanje te je porekao da Washington okrenuo izolacionizmu.

"Potrebni su nam savezi kako bismo osigurali stabilnost na Bliskom istoku", rekao je Pompeo, dodajući kako se nada napretku glede okončanja rata u Jemenu te da postoje načini kako potaknuti Izraelce i Palestince na miran suživot.

Ne propustite