Vučić sutra sa Merkel o Kosovu

Region
Vučić sutra sa Merkel o Kosovu
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u 16 sati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama EU za čelik, Kosovu i Metohiji i ekonomiji.

To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pred toga, osjeća tremu.

"Zato što je reč o sobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavli da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše", rekao je Vučić u Davosu gdje učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsjednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.

On je naveo da je premijerka Ana Brnabić danas imala sastanak sa predstavnicima kineskog Hbisa i da će oni nastaviti da rade.

"Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne", rekao je Vučić.

"Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija", rekao je Vucić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razumije koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je njemačka politika.

"Veoma važan sastanak", rekao je on.

Na konstataciju novinara da je Davos mjesto za ekonomske kontakte, pokretanje poslova i pitanje šta je u tom smislu planirao, Vučić kaže da je uvijek veoma značajan forum, a na opaske onih koji kažu da je to mjesto gdje se ide "tek da nekog sretneš i napraviš selfi", on podsjeća da je upravo ovde začeta priča o željezari u Smederevu.

Ne propustite