OPADA VAM KOSA? Spasite je uz ovih nekoliko jednostavnih koraka!

Praktična žena
OPADA VAM KOSA? Spasite je uz ovih nekoliko jednostavnih koraka!
.

Svakodnevno opadanje kose je normalna pojava i ne vodi prema ćelavosti. Normalni ciklus života kose traje dvije do tri godine, a svaka vlas raste oko jedan centimetar mjesečno. Tokom ovog ciklusa stare vlasi opadaju kako bi nove mogle rasti. Međutim, ako gubite više starih vlasi nego što dobijate novih, sigurno ćete poželjeti da preduzmete nešto da to spriječite. Nudimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako da sačuvate i poboljšate zdravlje svoje kose.


Prestanite pušiti
Povrh brojnih drugih štetnih posljedica, pušenje smanjuje protok krvi u tjeme, što uzrokuje usporavanje rasta kose. Takođe, otrovni sastojci duvanskog dima potkopavaju zdravlje ćelija. Ako želite da imate lijepu kosu, recite NE cigaretama.


Izgradite snažnu kosu uz pomoć proteina
S obzirom da je kosa satkana od bjelančevina, njihov nedostatak može dovesti do opadanja. Uvrstite u prehranu biljne i mliječne bjelančevine. Jedite mnogo riže, mahunarki, kukuruza, pšenice, raži i ječma ili pijte proteinski šejk od surutke.

1273


Pomognite kosi vitaminom C
Vitamin C je jedan od uslova zdravog tjemena. Agrumi, u koje spadaju naranče i limun, posebno su bogati vitaminom C, kao i zelena paprika. Predložena je doza 1000 do 3000 mg dnevno, no ako ste skloni bubrežnim kamencima ograničite dozu na 500 mg.


Zaštitite kosu od stresa
Vitamini B kompleksa nužni su za rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i ublažavaju stresnu reakciju organizma. Preporučujemo vam cijeli B kompleks, uključujući biotin i folacin, jer hranjive supstance ovog vitamina najbolje djeluju kada se uzimaju zajedno.


Nahranite kosu vitaminom E
Vitamin E je još jedan nutrijent potreban za rast kose jer podstiče cirkulaciju u tjemenu. Uzimajte ga kroz hranu ili ga nanosite direktno na tjeme. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, sjemenke, bademi i kikiriki.


Dodajte vitamin A za sjaj
Vitamin A vraća kosi sjaj i vitalnost. Ovaj vitamin djeluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Kelj, tikvice i šargarepa namirnice su koje obiluju ovim vitaminom.


Ubrzajte rast kose
Željezo podstiče cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Uvrstite u prehranu bademe, marelice, grožđice i špinat koji su bogati izvori željeza.


Pijte mnogo vode
Voda čini četvrtinu svake vlasi. Savjetujemo vam da pijete najmanje četiri do osam čaša vode dnevno. Najbolja je izvorska ili pročišćena voda. U spomenutu količinu uračunajte i čaj i sokove. Preporučujemo nezaslađene sokove od svježe cijeđenog voća.


Pripazite na hormonalni balans
Žene u menopauzi proizvode manje ženskih hormona, što usporava obnovu kose. Pokazalo se da uzimanje određenih prirodnih preparata može pomoći u balansiranju ovih hormona. Neke namirnice, poput soje i divljeg jama (dioscorea villosa), sadrže prirodan estrogen i često se koriste u prirodnim proizvodima za žene u menopauzi.

Ne propustite