OVA HRANA ĆE VAM PODIĆI ENERGIJU: Počnite da jedete ove namirnice još danas

Praktična žena
OVA HRANA ĆE VAM PODIĆI ENERGIJU: Počnite da jedete ove namirnice još danas
.

Svima nam je potrebna hrana koja će nam podići energiju, posebno u ovom zimskom periodu. Evo koju hranu trebate jesti da biste se bolje osjećali.

1. Zob
Zob je jedna od posebno zdravih prirodnih namirnica. Sadrži niski glikemijski indeks (GI) što znači da ne uzrokuje nagle promjene u razini šećera u krvi što uzrokuje umor te sadrži proteine i vlakna. Kao i druge cjelovite žitarice bogata je kompleksom vitamina B, magnezijem, selenom i željezom bez kojih nema energije.

2. Orašasto voće
Visokoenergetska namirnica – 52 grama miješanog orašastog voća osigurava 300 grama kalorija energije (50 g su masnoće). Iako zvuči kao loša vijest, nije jer se radi o nezasićenim masnim kiselinama i kombinacija "dobrih" masnoća i proteina znači da ima niski GI i da se sporo probavlja.

 

Bademi

Zamijenite proizvode iz pekare ili grickalice bademima, orasima ili lješnjacima – sadrže jednak broj kalorija, ali duže ćete izdržati.

3. Suho voće
Suho voće poput grožđica iznimno je slatko, ali neće vam naštetiti poput čokolade i drugih slatkiša. Zašto? tajna je u vlaknima koja usporavaju probavljanje suhog voća i daju osjećaj sitosti koji traje satima.

vrste-rize

 

4. Smeđa basmati riža
Basmati riža inačica je riže s niskim GI indeksom, a smeđa riža inače ima niži GI od bijele. Stoga je basmati smeđa riža namirnica s najnižim GI indeksom, što i želite. Također je odličan izvor B vitamina koji djeluju kao katalizatori koji pokreću proizvodnju energije iz hrane.

Vrste riže

5. Nemasno crveno meso
Nemasno crveno meso (posebice jetrica) bogato je željezom. I dok vam željezo zapravo ne daje energiju, ali ne unosite li ga dovoljno u organizam bit ćete slabi i nemoćni. Vašem je organizmu potrebno željezo da bi proizvelo hemoglobin, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i tijelom prenosi kisik. Nedostatak željeza uzrokuje anemiju čiji su simptomi umor, letargija i nedostatak energije.

Crveno meso

Jetrica i nemasno crveno meso su najbogatiji izvori željeza i iz njih će ga vaše tijelo najlakše "izvući" (visoka biodostupnost). Željezo se također nalazi i u vegetarijanskoj hrani kao što su grah, leća, zeleno povrće i sušeno voće. Zalijte sve prirodnim sokom od naranče bogatim vitaminom C i na taj način poboljšajte apsorpciju željeza.

6. Avokado
Masnoća sadrži više kalorija od ugljikohidrata i proteina što ju čini koncentriranim izvorom energije. No, previše masnoća u prehrani nikako nije zdravo, pogotovo jedete li krivu vrstu (zasićene i trans masnoće) što vodi do "šlaufa" na trbuhu i začepljenih arterija.

avokado

Avokado

Avokado je namirnica koja kombinira pozitivne strane oba svijeta – odličan je izvor energije i nezasićenih masnih kiselina koje čuvaju vaše srce i smanjuje rizik od srčanog udara.

7. Banane
Banane su prirodno pripremljen obrok energije. Bogate su prirodnim šećerima i škrobom i osiguravaju mješavinu brzo i sporo otpuštajućeg izvora energije. Također su izvrstan izvor kalija koji pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka.

8. Crveni grah
Baš kao i orašasto voće i grah sadrži dobitnu kombinaciju proteina i ugljikohidrata koji vas dugo drže sitima i punima energije. Grah i leća sadrže i visok postotak vlakana što usporava otpuštanje energije u organizam i pravo su sporo-izgarajuće gorivo.

Crveni grah pomiješajte s rajčicama, nasjeckanim lukom i s onoliko chilli papričice koliko se usudite i dobili ste brz, jednostavan, ukusan i zdrav obrok. Obrok će postati još više energetski učinkovit poslužite li kao prilog i smeđu rižu.

Ne propustite