OBRATITE PAŽNJU: Zbog ovih stvari se debljate i ne možete smršati

Zdrav život
OBRATITE PAŽNJU: Zbog ovih stvari se debljate i ne možete smršati
.

Za neke, rekli bismo sretnike, izgubiti nekoliko kilograma viška nije nikakva nemoguća misija. Dovoljno im je pripaziti na prehranu i aktivirati se tjelovježbom. Drugi pak muku muče s mršavljenjem. Saznajte zašto

Stres

Neki, kad su pod stresom, začas gomilaju kilograme, a drugi pak gube apetit. Ako ste često izloženi stresnim situacijama, možda vam se kilogrami skupljaju zbog hormona kortizola koji utječe na skladištenje masnih stanica u tijelu. Svakako nastojite pronaći načine oslobađanja od stresa - čitajte, meditirajte, bavite se nekom fizičkom aktivnosti koja vas ispunjava…

Razina hormona štitnjače

Koža vam je suha, vječito ste umorni, hladno vam je i patite od zatvora? Ukoliko se prepoznajete u ovim simptomima, vjerojatno imate nisku razinu hormona koje proizvodi štitnjača. Osobe s ovim problemom često gomilaju kilograme i teško ih skidaju. Svakako posjetite liječnika! Jedite hranu bogatu jodom, uključujući alge.


Zdrava hrana koja i nije baš zdrava

Jeste li svjesni toga da tzv. zdrava hrana sadržava velik broj kalorija? Među njima posebno se ističu muesli, često prave kalorijske bombe prepune masti i šećera. Sljedeći put pažljivo pročitajte deklaracije prilikom kupnje žitarica za doručak!


Bakterije u našem organizmu

Dvije su glavne grupe bakterija u ljudskom crijevu, one iz rodova Bacteroidetes i Firmicutes. Studije provedene na pretilim i mršavim miševima pokazale su da su pretili miševi imali više bakterija Firmicutes dok su mršavi miševi imali višu razinu Bacteroidetesa u crijevima. Kako biste spriječili taloženje masti u tijelu, svakako izbjegavajte šećer i nemojte zaboraviti konzumirati probiotik!

Hormoni

Ukoliko imate višak estrogena, to može utjecati na debljanje, kao i na zadržavanje tekućine u tijelu. Konopljika (Vitex agnus castus) pomaže pri regulaciji hormona, a vitamin B6 pomaže u uklanjanju viška tekućine.

Problemi sa snom

Mnoga su istraživanja pokazala da ljudi koji imaju problema s nesanicom u većem postotku imaju i višak kilograma nego oni koji svaki dan odspavaju osam sati. Čaša toplog mlijeka sa žličicom meda prokušani je recept za san, a prije odlaska u krevet nemojte predugo raditi uz računalo.

Ne propustite