IZDATO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU: Danas stiže VELIKI SNIJEG, spremite se, OVDJE ĆE BITI NAJGORE!

Region
IZDATO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU: Danas stiže VELIKI SNIJEG, spremite se, OVDJE ĆE BITI NAJGORE!
.

Meteo servis Severe Weather Europe najavio je obilne količine snijega u idućih nekoliko dana na području Balkana. Mjestimice se očekuje i do 50 centimetara snijega, posebno u gorskim krajevima. Severe Weather Europe najavljuje i probleme na obali - obilnu kišu i jako jugo. 

DHMZ danas je izdao upozorenje za cijelu Hrvatsku.

snijeg-ns

Tako je za Slavoniju i veći dio središnje Hrvatske izdano žuto upozorenje zbog snijega i moguće poledice. U Lici i Gorskom Kotaru na snazi je narandžasto upozorenje zbog velikih količina snijega koje se očekuju, dok je širom obale na snazi žuto upozorenje zbog olujnog vjetra i obilne kiše koja se očekuje tokom dana.

snijeg555

U gorju će već tokom današnjeg dana pasti i više od 30 cm novog snijega, a do kraja sedmice akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač. Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu - većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju sedmice, piše Zoran Vakula za HRT.

snijeg

PROGNOZA ZA BIH:

U narednih petnaest dana nastavlja se slično vrijeme kao u proteklom periodu. Promjenljive vremenske prilike sa intenzivnim padavinama očekuju se u periodu od 21. do 23. januara, dok od 24. januara, pa do kraja prognoznog perioda, 05. februara, prognoziramo nestabilno vrijeme sa slabim do umjerenim padavinama. U Bosni i planinskom dijelu Hercegovine izgledan je snijeg, a u južnijim dijelovima Hercegovine kiša. Na jugozapadu Bosne te u Hercegovini nestabilno vrijeme uz padavine biće praćeno i umjerenim do jakim vjetrom sjevernog pravca. 

ylicbjvg-oblacno-vrijeme-1

U toku ove sedmice, od 21. do 28. januara, jutarnje temperature u Bosni se očekuju od -5 do 0, u Hercegovini od 2 do 7 stepeni. Dnevne vrijednosti temperatura u Bosni prognoziraju se od -3 do 2, u Hercegovini od 4 do 9 °C.

Blagi porast temperatura izgledan je od 28. januara, sve do kraja prognoznog perioda, 05. februara. Minimalne temperature u Bosni se očekuju od -2 do 3, na jugu zemlje od 4 do 9, dok se maksimalne vrijednosti u Bosni prognoziraju od 3 do 8, u Hercegovini od 5 do 10 °C.

1

 

 

Ne propustite