Perete li šolju od kafe na radnom mjestu? ODMAH ćete prestati kada ovo pročitate

Zanimljivosti
Perete li šolju od kafe na radnom mjestu? ODMAH ćete prestati kada ovo pročitate
.

Da li ste i vi jedna od onih osoba koje na svom radnom mestu rijetko peru šolju od kafe? Možda to i nije tako loše, jer, prema tvrdnjama stručnjaka, to može da znači da ste manje izloženi bakterijama.

Riječ je o tome da sunđer u zajedničkoj kuhinji može da bude pun bakterija. Pranje šolje od kafe tim istim sunđerom može da znači prenošenje bakterija na šolju iz koje ćete ponovo piti kafu. S druge strane, ako pijete običnu kafu, bez mlijeka, ostaci kafe na šolji ne moraju da se peru sunđerom. Dovoljno je da isperete šolju s vodom.

U članku objavljenom u "Volstrit žurnalu", novinar Hejdi Mičel je razgovarao o istoj temi sa Džefrijem Starkeom, profesorom pedijatrije na Bejlor Koledž of Medisin.

"Ako ostavite neopranu šolju s tragovima pavlake za kafu ili šećera preko vikenda, to sigurno može da prouzrokuje nastanak plijesni. Međutim, ako ste popili svoju kafu i ispraznili šolju do kraja, istu možete da koristite sledeći dan bez potrebe da je prethodno operete sunđerom i deterdžentom za sudove. Samim tim neće postojati rizik za vaše zdravlje.", izjavio je doktor Starke.

kava-solja-540x405

"Ako se napravi analiza prosječne neoprane šolje kafe, naravno da će se pronaći klice. Ali zapamtite, velika većina njih je došla iz usta osobe koja koristi šolju. S obzirom na činjenicu da većina štetnih bakterija umire ubrzo nakon napuštanja tela, možemo da pijemo kafu iz svoje šolje koja nije prethodno oprana, iako smo možda bili bolesni, jer se nećemo ponovno zaraziti", dodao je doktor Starke.
 

 

Ne propustite