Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - subota, 27. juni
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Salata od pečenih paprika i feta sira
Sastav: 4 poveće crvene paprike, malo maslinovog ulja, sol, svježe mljeveni biber, dvije česne bijelog luka, malo svježeg peršuna, te 100 grama feta sira.
Priprema: Crvene paprike dobro operite i posušite krpom, te ih narežite na ploške. Poredajte ih na foliju i ubacite u prethodno zagrijanu rernu na oko 200°C i ostavite da se peče oko 20 minuta. Kad su pečene, prekrijte ih folijom da se upare, kako bi se bolje ogulile.
Paprike i fetu narežite na sitne kockice, začinite, dodajte malo ulja, bijelog luka, peršuna i sve dobro promiješajte.
Glavno jelo: Palačinke punjene mesom
Sastav: 200 grama teletine, 200 grama piletine, 200 grama junetine, crni luk, paradjz sos, origano, peršun, trapist sir, palačinke.
Priprema: Meso izrezati na kockice i dinstati na luku, na laganoj vatri. Dodati paradajz sos i začine po želji. U međuvremenu napraviti palačinke. Kada meso bude gotovo, filovati palačinke i redati ih u pouljenu tepsiju. Posuti ih origanom, peršunom i narendanim sirom. Staviti u zagrijanu pećnicu i zapeći još desetak minuta.
Desert: Rafaelo
Sastojci: 260 grama šećera, 400 grama mlijeka u prahu, 200 grama maslaca, 300 grama kokosovog brašna, 100 grama lješnjaka.
Priprema: Šećer prokuhati sa 2 litre vode, skloniti sa vatre, pa miješajući pomalo dodati 200 grama kokosovog brašna, mlijeko u prahu i maslac. Smjesa neka odstoji u frižideru oko sat vremena. Oblikujte kuglice tako da u sredini utisnete cijeli lješnjak. Nakon toga ih uvaljajte u kokosovo brašno.