Ovu biljku uvijek trebate imati u kući: Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola...

Zdrav život
Ovu biljku uvijek trebate imati u kući: Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola...
.

Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin za slana i slatka jela, a naravno i zato što osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku.

Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

d6

Taj topli i ljuti ukus đumbira koji nam je prvenstveno poznat iz azijske kuhinje i iako još uvijek nije toliko zastupljen, njegova upotreba se sve češće vidi i kod nas. Prah od suhog korijena može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama.

Međutim svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

d5

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

d4

Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

d3

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.

Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije.

d1

Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zgrijavanje .

Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili kafenu kašičicu suhog korijena. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šolje. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe.

Đumbir sadrži desetak jedinjenja koja djeluju antivirusno.

d

Na prvom mestu to su seskviterpeni, jedinjenja koja deluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu telesnu temperaturu, spriječavaju kašalj i djeluju blago umirujuće. Ovaj napitak preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir spriječava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije kašičice sviježeg ili jednu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo prohladi.

d7

Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i proređuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.
Napomena!
Sve informacije na ovoj web stranici isključivo su informativne prirode i nisu namijenjene u svrhu dijagnosticiranja ili određivanja terapije bez savjetovanja s stručnom osobom ili liječnikom.

Pružite ruku i dobro pogledajte MALI PRST: Njegova dužina otkriva KAKVA STE OSOBA stvarno, NAMA JE POGODILO

Ne propustite