Na sjeveru Malija ubijeno deset pripadnika mirovne misije UN-a

Aktuelno
Na sjeveru Malija ubijeno deset pripadnika mirovne misije UN-a
.

Džihadisti povezani s Al-Kaidom napali su mirovnu bazu Ujedinjenih naroda u Aguelhocu  na sjeveru Malija, ubivši najmanje deset pripadnika mirovne misije, saopćila  je misija UN-a u Maliju (MINUSMA).

Navodi se da su mirovnjaci spriječili napad, ali je njih 10 poginulo, a najmanje 25 ranjeno. Ubijeni pripadnici mirovne misije  bili su državljani Čada.

Muslimanska grupa  Nusrat al-Islam preuzela je odgovornost za napad , rekavši da je to odgovor na oživljavanje diplomatskih odnosa s Izraelom od strane predsjednika Čada Idrissa Debya, navodi AP.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je osudio smrtonosni napad , ističući da bi taj napad mogao da predstavlja  ratni zločin.


"Snage MINUSMA reagirale su snažno i  napadači su ubijeni", navodi se u saopćenju.

Uvećavanje oružanih grupa koje se bore protiv vladinih snaga i njihovih saveznika u središtu i sjevernim dijelovima Malija nakon neuspjelog puča prije šest godina, učinile su MINUSMA-u najopasnijom misijom u kojoj je  10.000 vojnika. Zadatak im je pomoći pri stabilizaciji zemlje nakon borbe za nezavisnost sjevera i nakon višegodišnjeg sukoba.

Ne propustite