Jeste li čuli za funazuši, jelo čija priprema traje pune TRI godine?

Zanimljivosti
Jeste li čuli za funazuši, jelo čija priprema traje pune TRI godine?
.

Možete li zamislit jelo koje se sprema čak tri godine? Vrsta sušija sa kojim je većina ljudi upoznata je haja-nare, brz oblik sušija koji se sprema od pirinča i sirove ribe. Ali postoji i druga vrsta sušija čija priprema traje malo duže – čak tri godine duže.

Serviran sa pirinčem i fermentisanom ribom, funazuši je tradicionalno japansko jelo koje datira od pre 400 i više godina. Dok se haja-nare suši može napraviti od različitih vrsta ribe, funazuši se pravi samo od ribe iz jedinstvenog japanskog jezera Biva.

Niko ne razumije proces nastanka ovog jela bolje nego Mariko Kitamura. Ona je 18. generacija koja vodi porodičnu radnju u gradu Takašima. Zajedno sa svojim suprugom, ona održava zaveštanje i tradiciju funazušija.

Ne propustite