Ovaj kompjuter je tajno aktiviran 1973. godine, sva predviđanja su mu tačna: Sljedeće godine nam se ne piše dobro

Zanimljivosti
Ovaj kompjuter je tajno aktiviran 1973. godine, sva predviđanja su mu tačna: Sljedeće godine nam se ne piše dobro
.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom istorije istorije pokazala netačnim, ono što je ovo kompjuter pokazao u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim.
Naime, godine 1973. godine kompjuterski program koji je razvijen na američkom MIT-u trebao je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umesto toga on je prognozirao kako će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom istorije istorije pokazala netačnim, ono što je ovo kompjuter "ispljunulo" u svojoj analizi, za sada se pokazuje vrlo tačnim.

Samo predviđanje dao je program "World One" koga je originalno kreirao kompjuterski pionir Džej Forester, na zahjev organizacije "Club of Rome". Reč je o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svjetski lideri, naučnici i UN birokrate s ciljem "promovisanja razumijevanja globalnih izazova s kojima se čovječanstvo suočava i prijedlozima rješenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja".

svemir-1000x0

"World One" pokazao je kako će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada. Model je uračunao trendove kada je reč o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i celokupnog kvaliteta života na planeti. Sva njegova predviđanja su se pokazala zabrinjavajuće tačnim, barem zasada. Godina 2020. je jedna od glavnih prekretnica koju spominje "World One". Tada bi se, prognozira, radikalno trebalo da sroza kvalitet života. U tom scenariju bi trebalo da "nestane" veliki broj ljudi.

"Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvalitet života će pasti na nulu.  Populacija pada na nivo ispod one 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakvog poznajemo", prilagodili su "riječi" računara stručnjaci za širu javnost.

Ne propustite