Kokosovo ulje

Zdrav život
Kokosovo ulje
Iako ima brojna blagotvorna djelovanja po zdravlje i ljepotu, kokosovo ulje bi trebalo unositi umjereno, jer su sve masti pune kalorija. Također, savjetuje se da se u kuhanju kokosovo ulje koristi u kombinaciji s drugim, jer su rezultati mnogo bolji. Kada kupujete ovo ulje, birajte nerafinirano ili djevičansko ulje, iz kojeg možete izvući maksimum nutrijenata. Iako se godinama smatralo da je kokosovo ulje loše jer navodno povećava razinu kolesterola i povećava rizik od dobivanja srčanih oboljenja, novija istraživanja su pokazala drugačije. Kokosovo ulje je bogato zasićenim masnim kiselinama, a znanstvenici tvrde da nisu sve kiseline tog tipa iste i da je kokosovo ulje zapravo odlično za zdravlje i ljepotu. Pogledajte neke od dobrih strana ovog ulja divnog mirisa.

Iako ima brojna blagotvorna djelovanja po zdravlje i ljepotu, kokosovo ulje bi trebalo unositi umjereno, jer su sve masti pune kalorija. Također, savjetuje se da se u kuhanju kokosovo ulje koristi u kombinaciji s drugim, jer su rezultati mnogo bolji. Kada kupujete ovo ulje, birajte nerafinirano ili djevičansko ulje, iz kojeg možete izvući maksimum nutrijenata.
Iako se godinama smatralo da je kokosovo ulje loše jer navodno povećava razinu kolesterola i povećava rizik od dobivanja srčanih oboljenja, novija istraživanja su pokazala drugačije. Kokosovo ulje je bogato zasićenim masnim kiselinama, a znanstvenici tvrde da nisu sve kiseline tog tipa iste i da je kokosovo ulje zapravo odlično za zdravlje i ljepotu. Pogledajte neke od dobrih strana ovog ulja divnog mirisa.

DOBAR JE IZVOR ENERGIJE

Dekanski kiselina, zasićena masna kiselina polinukleotidnog lanca srednje veličine, glavni je sastojak kokosovog ulja. Naše tijelo koristi ovaj tip kiselina drugačije nego one s dugačkim lancem. Kiseline s lancem srednje veličine jetra obrađuje i brzo ih pretvara u energiju u našim stanicama. Zato se u određenim studijama iz 2003. i 2008. tvrdi kako ovakve masne kiseline mogu biti dobre kada želimo smršaviti, naravno, ako se unose u umjerenim količinama.
 

POVEĆAVA RAZINU "DOBROG" KOLESTEROLA
 
Kada je u pitanju razina kolesterola u krvi, unošenje masnoća bogatih dekanskom kiselinom, kao što je to slučaj s kokosovim uljem, povezuje se s povećanjem razine i "dobrog" (HDL) i "lošeg" (LDL) kolesterola. Istraživanja pokazuju da kokosovo ulje može imati dobar utjecaj u razini kolesterola kada se koristi umjesto zasićenih masnih kiselina ili trans-masti.

DOBAR JE ZA PRIPREMANJE HRANE
 
Kada su u pitanju pozitivna svojstva kokosovog ulja u pripremi hrane, ono je malo gušće od običnog ulja i ima blag, tropski okus. Odlično je za pečenje hrane u pećnici i sotiranje na slabijoj temperaturi. Blag tropski okus čini ga odličnim izborom za popularno istočnjačko jelo Kari, kao i za druga jela u kojima želite dašak egzotike.
 
ODLIČAN JE ZA NJEGU KOŽE
 
Kokosovo ulje je, osim za zdravlje, vaš pravi saveznik u ljepoti. Odlično je kao sredstvo za skidanje šminke i balzam za kosu, pogotovo tijekom hladnih zimskih mjeseci kada je koža sklonija isušivanju i pucanju.

Ne propustite