Trump: Određeno je mjesto susreta sa Kimom

Svijet
Trump: Određeno je mjesto susreta sa Kimom
.

Američki predsjednik Donald Trump je danas rekao da je određeno gdje će se krajem februara održati njegov susret sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, ali nije otkrio o kojoj je zemlji riječ, pri čemu je istaknuo da je postignut "velik napredak" u vezi s denuklearizacijom.

"Izabrali smo zemlju, njezino ime ćete uskoro doznati", rekao je Trump u vrtu Bijele kuće, prenosi Reuters.

Dan ranije američka administracija je objavila da će se Trump s Kim Jong-unom drugi put sastati "krajem februara". Ta je informacija objavljena nakon susreta američkog predsjednika s najbližim saradnikom sjevernokorejskog vođe, generalom Kim Yong-cholom.

Vijetnam je potvrdio da je voljan biti domaćin tog drugog samita, nakon prvog održanog 12. juna 2018. u Singapuru. Tajland i Mongolija također su se spominjali kao mogući domaćini.

"Postigli smo velik napredak na polju denuklearizacije" Sjeverne Koreje, rekao je Trump. "Stvari se jako dobro razvijaju sa Sjevernom Korejom", dodao je.

U Singapuru, gdje je održan prvi samit nekog aktuelnog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sjevernom Korejom, Kim Jong-un se  obavezao na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka".

No nakon toga nije zabilježen gotovo nikakav konkretan pomak.

Ne propustite