VIĐENA VELIKA BIJELA AJKULA: Stara je 50 godina i teška 2.5 tone

Zanimljivosti
VIĐENA VELIKA BIJELA AJKULA: Stara je 50 godina i teška 2.5 tone
.

Veliku bijelu ajkulu mogli smo samo zamišljati i nadati se da se nećemo naći oči u oči s njom. Međutim, postoje oni hrabriji koji su se nadali sresti je, pa su odlučili napraviti i koju fotografiju. Velika bijela ajkula, za koju se smatra da je najveća na planeti, je viđena na obali Havaja. Opazili su je ronioci koji su također ronili sa njom, te su napravili nekoliko fotografija.
Ajkula je ženskog roda i velika je šest metara, a na obali se pojavila u utorak.

190119026-2-mn

"Isprva smo vidjeli samo nekoliko običnih ajkula, ali su se one zatim razišle kada se ona pojavila. Nekoliko puta se očešala od brod. Ona je ogroman nježni div koji je koristio naš brod da se češka. Isplovili smo rano ujutro i ostali s njom do kasno navečer", rekao je ronilac Ocean Ramsey.

190119026-3-mn

Dodao je i da vjeruje da je ajkula stara 50 godina i da je teška otprilike dvije i pol tone, što može značiti da je trudna.

Ajkula je dobila ime "Deep Blue" i već ima svoj Twitter nalog, a o njoj su se nedavno snimali dokumentarci jer je viđena na obali Meksika. Ronioci naglašavaju da je rijetkost vidjeti je u havajskim vodama jer su pretople za nju.

Ne propustite