ŽALOSNO: Od nekadašnje luksuzne vile u kojoj je Tito odmarao ostalo je samo ovo

Zanimljivosti
ŽALOSNO: Od nekadašnje luksuzne vile u kojoj je Tito odmarao ostalo je samo ovo
.

Iza Josipa Broza Tita ostale su riječi hvale i sjećanja na vremena u kojima je njegova riječ bila glavna, ali je ta riječ bila dobra za svakoga. Osim riječi i njegovih djela, ostala su i mjesta koja će se uvijek vezati uz njega. Tako se u srcu nacionalnog parka Plitvička jezera nalazi se bivša Titova vila, jedna od najskupljih vila koja je građena za bivšeg predsjednika komunističke Jugoslavije. Nije je često koristio, ali kad je koristio tu se se događale dvije stvari. Politički sastanci za hrvatskim rukovodstvom ili  mjesto gdje su se družili, zabavljali i provodili. Vila koja je građena od najskupljeg kamena i  luksuzno napravljena je u potpunosti devastirana.

816444cb5814551ce260

Nekad luksuz, a sada...?

U vilu su uložena enormna sredstva za ono doba, građena je od 1948, do 1953. a gradili su je logoraši Golog otoka, ali i politički zatvorenici iz drugih mjesta. U nju su ugrađeni zaista najskuplji mogući materijali do kojih se tada moglo doći. Tito je u njoj bio samo 5 puta. Navodno je Jovanka u velikoj mjeri utjecala kako će izgledati i kakva će biti.

Vila je obložena sa sivim kamenom škriljavcem koji je dovezen vlakom sa Sljemena.  Milijuni tona tog kamena su dovezeni da se vila obloži. To je kamen koji više nije dopušteno vaditi i nije ga moguće nabaviti i kupiti. I on se još uvijek dobro drži.

ce966008c32cd3eb7d4e

Čak 6500 “kvadrata” okamenjenog carstva zaboravljeno leži na samom rubu litice na nadmorskoj visini od 720 metara već godinama. U vili, građenoj na površini većoj od 10 hiljada metara kvadratnih, su postojale kuglana, dvorana za biljar, kino, dvorane za sastanke i dnevni odmor, apartmani za elitne goste te uredski prostori. Imala je centralno grijanje i dvije kotlovnice.

U lijevom krilu trokatnice bile su Titove osobne odaje s liftom, gdje se danas strop urušava od prokišnjavanja. Drvene terase sada 'krase' napukle daske, a hodnik obložen hrastovom lamperijom propao je pod batovima lopova. Ispod vile napravljen je tunel za bijeg,dug 80 metara, koji je vodio do druge strane brda.
Iako je vila devastirana vidi se da je to sve građeno od najboljih materijala, rukohvate su od najboljeg hrastovog drveta, a stručnjaci kažu da je sve to drvo bilo prelakirano sedam puta da bi bilo zaštićeno.

ce966008c32cd3eb7d4e

Vila je u funkciji bila do kraja ‘80-ih, a u Domovinskom ratu njome su se služili pobunjeni lički Srbi. Prije 10 godina službeno postala državno vlasništvo, no nitko za nju ne brine.

Ne propustite