KATAR: ZLATNI STADION dočekat će nogomentaše na Svjetskom prvenstvu

Zanimljivosti
KATAR: ZLATNI STADION dočekat će nogomentaše na Svjetskom prvenstvu
.

Katar je budući domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će se održati 2022. godine, a nova arena u kojoj će se sve to dešavati, definitivno će biti nešto do sada neviđeno. “Lusail Stadium” sa 80.000 sjedišta, koji je već sada u izgradnji, bit će gigantska zlatna struktura smještena u Lusail Sitiju, sjeverno od Dohe. 

Nastala kao djelo kompanije “Foster + Partners”, zgrada stadiona ima geometrijski oblik inspiriran lanternama. Poznati po svojoj igri svjetlosti i sjenke, regionalni fanar lampioni poslužili su kao početna tačka za kreaciju eksterijera ove strukture.

Monumentalni stadion futurističkog izgleda, koji se temelji na spoju tradicionalne i moderne islamske arhitekture, bit će sagrađen prema najsavremenijim standardima. U njegovu i gradnju trenažnih prostora bit će uloženo 6,5 milijardi dolara.

“Lusail Stadium” zbog svog izgleda i zlatnih struktura smatra se jednim od najatraktivnijih ikada viđenih stadiona na svijetu. Organizatori Svjetskog prvenstva saopćili su da će stadion poslije Mundijala biti potpuno transformiran i prilagođen potrebama lokalne zajednice

873x400


Dijelovi stadiona bit će donirani sportskim objektima ne samo u Kataru, već i izvan granica. Nakon sportskog događaja, ovaj prostor će proći kroz metamorfozu te će sadržavati škole, butike, kafee, sportske ustanove i zdravstvene klinike.

Kulturna košnica

- Na istoj zemlji koja je dom osnivaču naše nacije, stadion se nalazi u samom srcu novog grada. To je grad za budućnost i, nakon što se Svjetsko prvenstvo završi, formirat će krucijalni dio svoje historije, transformirajući se u srce sasvim nove zajednice - izjavio je Hasan el-Tavadi, generalni sekretar Visokog komiteta za naslijeđe.

Stadion će, također, biti domaćin ceremonije otvorenja i zatvaranja Svjetskog prvenstva, a nakon ovog događaja, postat će kulturna košnica grada. Završetak radova očekuje se 2020. godine.

 

Ne propustite