Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastat će se sa čelnicima EU

Vijesti
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastat će se sa čelnicima EU
.

Članovi Predsjedništva krajem januara bi se trebali sastati sa čelnicima EU. Džaferović, Komšić i Dodik bi u Briselu trebali boraviti 29. i 30. januara, a sastat će se s čelnicima ključnih institucija Evropske unije.

To će biti prvi zvanični službeni put novog saziva Predsjedništva naše zemlje i simbolično u Brisel, grad u kojem naša država traži pozitivne vijesti na putu integracija u najveću evropsku porodicu-Evropsku uniju.

Očekuje se da će jedna od tema biti odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije, jer bi naša zemlja ubrzo trebala finalizirati odgovore, kako bi u skorijem periodu dobili pozitivno mišljenje Komisije, a onda i kandidatski status za članstvo u EU.

Reforme i pregled do sada urađenog posla, naredni koraci i izazovi su također jedna od tema koja se očekuje u Briselu sa čelništvom naše države, kao i implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti.

Članstvo u Evropskoj uniji je, za razliku od NATO puta, pitanje oko kojeg se svi političari iz BiH lakše dogovore, iako je i na tom putu bilo dosta opstrukcija i odugovlačenja, naročito kada je riječ o RS-u.

Konkretne teme razgovora u Briselu i detalji sastanaka bit će poznati početkom slijedeće sedmice.

Ne propustite