Ukoliko budete radili ovih nekoliko stvari, neugodan zadah može postati prošlost!

Praktična žena
Ukoliko budete radili ovih nekoliko stvari, neugodan zadah može postati prošlost!
.

Neugodan zadah može postati ozbiljan problem, posebno kada su odnosi u pitanju. Način ishrane je jedan od razloga zadaha, a osim toga su tu suha usta, dehidracija, konzumiranje cigareta, loša higijena, lijekovi i određena hrana.

Kako biste se riješili zadaha, pijte mnogo vode, izbjegavajte alkohol i duhan jer oni isušuju usta. Žvakaće gume i bombone, najbolje one bez šećera, stimulišu lučenje pljuvačke koja usta održava čistim. Nedostatak pljuvačke aktivira bakterije u ustima što rezultira zadahom. Ako su usta hronično suha, rješenje su lijekovi koji stimulišu lučenje pljuvačke.

Što se tiče hrane, trebali biste izbjegavati luk i začinjenu hranu. Slatka hrana se također povezuje sa zadahom. Smanjite unos kafe i alkohola. Jabuke i jogurt su odlični u borbi protiv zadaha.

im0vapyz-bad-breath-and-halitosis-475-316-85-s-c1

Čistite jezik, jer je to važan dio dentalne higijene. Bakterije, hrana i mrtve ćelije obično se zadržavaju an jeziku, posebno kod pušača i osoba kod kojih su usta posebno suha. Jezik se može čistiti četkicama za zube, a mnoge od njih imaju i specijalni dodatak za čišćenje jezika.

Jogurt sadrži zdravu bakteriju (lactobacilluis) koja pomaže u borbi protiv loših bakterija. Istraživanje je pokazalo da je nakon šestosedmičnog konzumiranja jogurta kod 80 posto učesnika zabilježeno smanjenje zadaha. Probiotici u jogurtu su efikasni u smanjenju zadaha.

Soda bikarbona je također efikasna protiv zadaha. Većina pasti za zube sadrže sodu bikarbonu. Kod kuće možete staviti dvije čajne kašičice sode bikarbone u čašu tople vode te time ispirati usta najmanje 30 sekundi.

Zeleni čaj ima brojne korisne efekte, a među njima je uklanjanje zadaha. Ovaj napitak djeluje veoma brzo.

 

Ne propustite