ISPOVIJEST JEDNE SNAHE: ''Ružno je za reći, ali ne podnosim moju svekrvu''

Porodica i zdravlje
ISPOVIJEST JEDNE SNAHE: ''Ružno je za reći, ali ne podnosim moju svekrvu''
.

Teško je naći porodicu gdje je odnos između svekrve i snahe dobar.  Često je upravo taj odnos veliki izvor bračnih i porodičnih svađa. No, iako se nekima čini nemoguće, svekrve i snahe u mnogim se slučajevima znaju i odlično slagati.

Mlade žene svekrvama najčešće zamjeraju što se moraju u sve miješati, pogotovo kada je u pitanju odgoj djece pa se mnoge majke danas već groze izjava poput onih 'mlijeko ti je slabo', 'daj mu da jede hrenovke i salamu, a ne tu hranu za ptice' i slično. Svekrvama opet smetaju takozvane moderne mame koje ne puštaju male bebe da plaču dok se same uspavaju i ne daju djeci do šest mjeseci starosti piti vodu ako su isključivo dojena.

– Ružno je za reći, ali ne podnosim svoju svekrvu. Otkad smo se vjenčali u baš sve se miješa, želi odlučivati o svemu iako je suprug i ja ne pitamo čak niti za mišljenje, dolazi kod nas u stan bez najave, kada ona to želi, a ne kada nama odgovara. Ujutro čim se probudim ona mi je na vratima, ponekad ne stignem niti oprati zube, ona mi već sjedi u dnevnoj sobi i pije kafu. Zbog toga se često i posvađam sa suprugom, ali i njemu sve više ide na živce to što nas njegova majka ne pušta na miru – ispričala je jedna  30-godišnjakinja koja je dvije godine u braku.

Četrdesetogodišnjoj majci dvoje djece smeta pak što joj svekrva nikada nije ponudila pomoć.

- Uvijek priča samo o sebi, kako je njoj teško, a nikada nije pitala kako je meni s malom djecom. Da ne pričam o tome da se nikada nije ponudila da mi pričuva djecu ili pitala treba li im što iako ima mogućnosti kupiti nešto svojim unucima. Zbog toga niti ne volim ići kod nje, a ni da mi dolazi jer je uvijek važna samo ona – kaže  ova snaha.

Problem je još veći kada stanujete zajedno.

 – Svekrva živi u prizemlju kuće, a mi na spratu. Imamo posebna dva stana, ali ona čim čuje da se nešto kod nas događa, primjerice, dijete bude malo glasnije, odmah trči gore kod nas provjeriti je li sve u redu. To me strašno živcira – kaže ona.

Ipak svugdje postoje izuzeci, pa tako i u ovakvim odnosima. Ne dajte se prepadati, možda baš vi uspijete otkriti taktike kako takav odnos može biti odličan.

 

Ne propustite