SUTRA ĆETE BITI ZAHVALNI : Večeras prije spavanja počastite se toplom kupkom, a evo i zašto!

Praktična žena
SUTRA ĆETE BITI ZAHVALNI : Večeras prije spavanja počastite se toplom kupkom, a evo i zašto!
.

Želja za boravkom na toplom tokom zimskih mjeseci od tada pa do danas nije nestala, naprotiv. Psiholozi kažu da je sjećanje na boravak u majčinom stomaku upisan u našoj DNK i u našoj podsvijesti. Toplota predstavlja zaštitu i služi nam bukvalno kao štit u dugim i hladnim zimama. Šta da učinimo kako bismo se bolje osjećali, napunili energijom i u što boljoj formi dočekali proljeće? Velnes u kućnom kupatilu je najjednostavnije rješenje.

OPUSTIT ĆE VAS

Tretman toplotom djeluje na metabolizam, na hormone, na cirkulaciju, predstavlja izvor blagostanja, djelotvornu njegu koju jednostavno možemo da primijenimo u našem domu i da u vrlo kratkom roku osjetimo rezultate.

Osim suve i vlažne toplote, tu je i kupanje u toploj vodi: terme su idealno mjesto za to psihofizičko iskustvo. Bilo da se radi o velikim ili malim spa centrima, ili kadi u kućnom kupatilu uz dodatak morske soli ili esencijalnih ulja, ovaj oblik tretmana relaksira i osvježava. U termalnim banjama, osim toplote, fundamentalnu ulogu ima sastav vode, od čega zavisi djelovanje, zbog čega sve termalne vode nisu iste – svaka specifično djeluje na organizam.

Blagostanje i opuštanje

 Moderne terme imaju različitu ponudu: blagostanje (wellness), njega i uljepšavanje, a na nama je da izaberemo šta nam više treba ili nam se više sviđa. Odaberemo li blagostanje, neće biti teško da učinimo sve što nam treba u kućnim uslovima: efekat toplote i pare najlakše je stvoriti u kućnom kupatilu. Uronimo li u kadu punu tople vode, čija je temperatura 38oC, to već djeluje opuštajuće na organizam.

 Najbolje vrijeme je veče, prije odlaska na spavanje, a važno je da ne budete u vodi duže od 15 do 20 minuta. Veče je idealna jer ćete poslije opuštajućeg kupanja bolje da spavate, a ako to činite ujutro, tretman završite tuširanjem hladnom vodom za reaktivaciju cirkulacije. Povremena kupanja na ovakav način daleko su od običnog održavanja higijene, shvatite ih kao vrijeme posvećeno samo vama, za vaš dobar sveukupan osjećaj, za blagostanje, za opuštanje, ali i kao naviku redovnog uživanja u blagodetima toplote, što je kod nas veoma rijetka pojava.

kupka

Prema vrsti vaše kože izaberite eterično ulje

Za suvu i zrelu kožu: badem, ricinus, cedar, jasmin, geranijum, vetiver;

Za masnu kožu: lavanda, tamjan, sandalovina, smreka, melisa, korijander, ružmarin, eukaliptus;

Mješovita koža: geranijum, kamilica, sandalovina, slatki badem, jojoba;

Problematična koža: lavanda, mandarina, bergamot, čempres, smreka;

Osjetljiva koža: kamilica, ruža, jasmin, tamjan, slatki badem, neven.

Ne propustite