IZNENADILI JAVNOST: Preporučili ženama da stavljaju peršin u rodnicu kako bi izazvale menstruaciju, a onda im se ovo desilo

Praktična žena
IZNENADILI JAVNOST: Preporučili ženama da stavljaju peršin u rodnicu kako bi izazvale menstruaciju, a onda im se ovo desilo
.

Kada ženama kasni menstruacija, one su spremne poduzeti čak i neke čudne korake samo kako bi zaustavile to kašnjenje. Ženski časopis Marie Claire objavio je tekst u kojem piše da žene mogu staviti peršin u rodnicu kako bi izazvale menstruaciju nakon čega je negativno kritikovan od strane medicinskih stručnjaka.

Prema članku koji je u međuvremenu izbrisan, peršin može 'potaknuti menstruaciju' omekšavanjem vrata maternice i izjednačavanjem hormonske neravnoteže koja ju može odgoditi. Navodno, razlog tome je to što je peršin emenagog, supstanca koja stimulira ili povećava menstrualni tok.

- Peršin je jedna od biljaka (uz kim, piskavicu (sastojak curryja), rutvicu, bosiljak, ružmarin, mažuran, kamilicu….) koja ulazi u grupu emenagoga – biljaka koje sadrže sastojke koji izazivaju kontrakcije – grčenja glatkog mišićja. U peršinu se nalaze alkaloidi apiol (kamfor) i miristicin koji u visokim koncentracijama doista mogu izazvati kontrakcije maternice - objašnjava doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

- U današnje vrijeme je neozbiljno pouzdati se u povijesne metode “poticanja mjesečnice”. Eksperimentiranje bez medicinske konzultacije najčešće dovodi do zbunjujućih i neučinkovitih rezultata. Upravo je u tome leži opasnost u spektru od neučinkovitosti do neurednih krvarenja ili npr. previda trudnoće koja ponekad može biti i izvan maternice - dodaje.
Međutim, doktori ne preporučuju umetanje peršina u rodnicu - jer to može dovesti do brojnih zdravstvenih rizika.

- To nije nešto što ginekolozi preporučuju. Postoji samo nekoliko stvari koje bi trebale ići u vašu rodnicu, a povrće uglavnom nije jedna od njih - izjavila je.

Ženski časopis Marie Claire kritiziran je kao 'neodgovoran' od mnogih medicinskih stručnjaka, nakon što je sugerirao da žene mogu umetnuti peršin u svoje rodnice kako bi izazvale menstruaciju.

37478c9d88cca52c2f726b5fb2fda8ee37478c9d88cca52c2f726b5fb2fda8ee

Ne propustite