Ovaj starinski napitak je spas kod svake bolesti: OBNOVIĆE VAŠU JETRU POTPUNO, pogledajte šta još liječi
Surutka je spas za zdravlje jetre, mršavljenje, za želudac i još mnogo toga. Ali šta je ona i kako se pije? Otkrijte. Jednostavno je i oduševiće vas.
Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovano industrijski proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog vijeka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lijek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vijekovima je da je surutka najbolji prirodni lijek za jetru.
Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usljed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, i posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alk ohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospješuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom periodu tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i više surutke. Surutka će doprinjeti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi.
Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim djelovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alk ohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije. Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može pomoći i pri mršavljenju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija.
U surutki ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka i to vitamini B i E , minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nježnih veza u mozgu.
Ono što nam je u zadnje vrijeme svima zajednička osobina je da se nalazimo pod stresom. Surutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem tijelu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osjećati dobro.
Surutka spriječava ostepoprozu, skida naslage na zubima i pobjeđuje karijes. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lijekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se surutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koji se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vježbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vježbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu ali i oporaviti svoje tijelo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi surutke namenjeni body builderima.
Ovdje se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutosti, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom crijeva potrebno je da posegnete za redovnom upotrebom surutke.
Istraživanja su pokazala da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.
Surutka je potpuno bezbjedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini a što je redak slučaj. Jedino je osobe alergične na mlečne proizvode trebaju izbjegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavaca mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na odjeljenjima mliječnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje surutke kod svojih domova.
Postoji više recepata za to a mi vam donosimo sljedeće:
1 litar svježeg mlijeka zagrijte u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate iscijeđeni sok od jednog ili dva limuna i miješajte a ubrzo ćete primijetiti da se formira sir i riječnost. Ta tečnost je surutka. Procijedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svježeg kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da prokuha i da kuha na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i miješate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te procijedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i bjelančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.