IZDATO UPOZORENJE, STIŽE NAM NOVI ARKTIČKI TALAS: Opasno je po život, EVO ŠTA NAS ČEKA!

Vijesti
IZDATO UPOZORENJE, STIŽE NAM NOVI ARKTIČKI TALAS: Opasno je po život, EVO ŠTA NAS ČEKA!
.

Posljednjih sedmica snažno nevrijeme uzrokuje brojne probleme u Evropi, a najviše u Austriji i Njemačkoj.

1

Prema prognozama koje je na svojoj stranici objavio "Severe Weather Europe, kraj ekstremnim zimskim padavinama još se ne nazire.

1

Naime, kako su napisali, u istočnu i središnju Evropu stiže novi arktički talas koji će donijeti vrlo hladan vazduh, novi obilan snijeg i snežne oluje u Alpima.

Zbog toga će u Austriji danas u nekim dijelovima pasti još dva metra snijega.

2

"Velika snježna oluja kreće se prema sjevernim Alpima, posebno u dijelu sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. Iako je u velikom broju tih regija već napadalo između 350 i 500 cm snijega, očekuje se još najmanje 100 do 120 cm svježeg snijega do utorka ujutro. Po život opasne situacije s pretnjom velikih lavina povećaće se nakon što napada još snijega", upozorava Severe Weather Europe.

4

Podsjećamo, trojica muškaraca izgubila su živote u lavini u blizini austrijskog skijališta Leh am Arlberg. Traje potraga za četvrtim skijašem, koji se zasad smatra nestalim.

U Francuskoj su život izgubila dvojica zaposlenih skijališta Morilon, kada ih je poklopila lavina, a u regijama Savoie i Hojte-Savoie na snazi je uzbuna zbog opasnosti od lavina.

1

2

3

U Njemačkoj je stradalo dijete (7) kada je na njega palo stablo, dok je u Austriji 16-godišnjak izgubio život u laivni, a 27-godišnjak je također stradao u lavini u Slovačkoj.

Lavine su u*ile i mladu Šveđanku i trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromso.

4

5

Inače, u Austriji je tokom proteklih nedjelju dana pala rekordna količina snijega, a nove ogromne količine, i do 2 metra novog snijega, najavljuju se tokom iduća tri dana. 

7

8

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Aleksander Radlher iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da skidaju snijeg s krošnji drveća kako bi se sprečilo padanje stabala na željezničke pruge i puteve.

9

 

Ne propustite