NAUČNICI POTVRDILI DA BOLJE DJELUJE: Umjesto sirupa za kašalj koristite čokoladu

Zdrav život
NAUČNICI POTVRDILI DA BOLJE DJELUJE: Umjesto sirupa za kašalj koristite čokoladu
.

Iako ste možda čuli kako slatko nije dozvoljeno jesti prilikom grlobolje i kašlja, nekoliko ljekara je ipak potvrdilo teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem te problema sa kašljem. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alyn Morice objasnio je  zašto on vjeruje u teoriju sa čokoladom. On je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osjetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na liječenje kašlja nego sirupi.

Rezultat slika za čokolada

"Postoje dvije razlike zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj", kaže Morice.

Čokolada također smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

Ne propustite