KRV NA GAĆICAMA, A NIJE MENSTRUACIJA: Pogledajte šta sve može da izazove krvarenje van ciklusa

Objavljeno:12.01.2019 - 21:08
A A A Times Arial

Ništa vas ne nervira tako kao kada spazite krv na gaćicama, a nisu oni dani u mjesecu. Nažalost, bez posjete ginekologu ne možete znati da li se ciklus samo poremetio ili se događa nešto drugo.

 g2

Ukoliko primijetite neregularno krvarenje, uzrok za to mogu biti neke od ovih osam stanja ili zdravstvenih problema.

Trudni ste

g4

Oko 20 odsto žena ima lagano krvarenje tokom prvih 12 nedjelja trudnoće. Ako vam se javi iregularno krvarenje, a u reproduktivnom dobu ste, ljekari svakako žele da isključe mogućnost da je beba na putu. Krvarenje je tada slabije nego uobičajena menstruacija.

Pijete lijekove

g2

Ukoliko pijete neka sredstva protiv zgrušavanja krvi, može se desiti da menstruacije budu obilnije i duže. I dodaci ishrani poput ginko bil obe imaju odlike razređivanja krvi i mogu uticati na pojavu krvarenja. Tablete protiv začeća koje sadrže estrogen i progestin mijenjaju nivoa hormona i mogu biti krivci za krvarenje. Ako ste tek počeli da uzmate lijek i primijetili simptome, to morate prijaviti ljekaru.

Nešto se dešava sa štitnom žlijezdom

Štitnjača može imati veze sa va ginalnim krvarenjem. Ako primetite mrlje krvi, doktor će se zapitati kako vam funkcioniše štitnjača. Neaktivna štitna žlijezda može djelovati na hipofizu koja ima čitav niz uticaja na hormone, a u nekim slučajevima može se javiti krvarenje.

Po lna bolest

g3

Imate neku po lno prenosivu bolest, a da to možda ni ne znate. One se često javljaju bez ikakvih simptoma. A ako primijetite krv dole, naročito poslije odnosa, možda se radi o hlamidiji ili gonoreji. Trih omonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa. A kada je cerviks upaljen, možete krvariti.

Imate spiralu

Spirala, naročito ona s bakrom, može dovesti do krvarenja kod oko 25 odsto žena. Žene kažu da su im tada ciklusi obilniji i da duže traju. I neki drugi ulošci ili umeci mogu izazvati nasumična krvarenja prvih tri do šest mjeseci. Dobra vijest je - ako imate spiralu, ciklus može da traje kraće i da bude manje obilan. Ako vam se uložak pomjerio pa nije na pravom mestu, možete primijetiti krv, ali već će vam biti i neudobno.


Grub odnos 

gggggggg5

I od grubog odnos može se pojaviti krv. Rezultat grubljeg odnosa može biti oštećenje prije samog otvora va gine. Ako vam to nije previše bolno i znate uzrok krvi na donjem rublju, samo od sebe će zarasti i ne treba ljekara. Sljedeći put, kontrolišite se.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici znače da imate višak androgena, muških hormona. To može biti uzrok intercikličkom krvarenju. Testosteron ometa estrogen da se ponaša kako treba. Simptomi su - dug i težak ciklus, dugi period između ciklusa ili potpuno preskakanje ciklusa.

Karcinom

g1

Ovo je razlog zašto krvarenje između ciklusa treba ozbiljno shvatiti. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom, to je najgori scenario. Krvarenje se može javiti zbog nekog pretkancerogenog stanja ili karcinoma uterusa ili cerviksa. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, osobito HPV. Ako da, morate ginekologu na neka testiranja da bi bili sigurni.

OVO BISTE TREBALI JESTI SVAKO JUTRO: Tako je lagano, a ubrzat će varenje

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!