OVU ŽENU SU ZBOG MENSTRUACIJE PROTJERALI IZ SELA: Ujutru su u kolibi zatekli stravičan prizor

Aktuelno
OVU ŽENU SU ZBOG MENSTRUACIJE PROTJERALI IZ SELA: Ujutru su u kolibi zatekli stravičan prizor
.

Kada je Amba Bohara dobila menstruaciju, uradila je ono što se od nje očekuje, i što je uobičajeno u zapadnom Nepalu - pošto se u njenom selu žene tokom ciklusa smatraju "nečistim" morala je da ode u malu kolibu.

a1

Tu je morala da se zabarikidira, a zatim je naložila vatru kako bi preživjela ledenu noć sa svoje dvoje male djece.

U sredu ujutro, svo troje su bili mrtvi.

- Djeluje da su se ugušili. Koliba je bila mala, teško se disalo - saopštio je policajac UdhabSing Bat.

Bohara je žrtva viševekovne tradicije koja nalaže da se djevojke i žene tokom menstruacije protjeruju iz kuća. Iako je Nepal ovo proglasio za zločin, i dalje se poštuje u mnogim nepalskim selima - a novi naziv "čhaupadi".

Ta tradicija zabranjuje ženama da tokom menstruacije ulaze u hramove, koriste kuhinjski pribor sa drugima, peru se u vodi koju koristi selo. Negdje čak vjeruju da će im se dogoditi nešto loše ukoliko dodirnu ženu koja ima menstruaciju.

aa3

Zato su žene primorane da za vrijeme svog ciklusa spavaju u kolibicama veličine ormara, a često i sa kozama.
 

Svake godine žene umiru zbog ovog užasnog običaja, najčešće od hladnoće, ujeda životinja, ili se uguše zbog vatre koju moraju da nalože jer su zime na Himalajima ledene. Takođe su zabilejženi slučaji silovanja, jer muškarci koriste priliku kada žene ostaju potpuno same.

Mnoge žene koje moraju da se povinuju ovom običaju kažu da to rade zbog pritiska društva, i krivice.

aa

Prema istraživanju iz 2010, 19% žena Nepala je moralo ovo da poštuje, dok se u ruralnim dijelovima taj procjenat penje na 50%.

Nepalski Vrhovni sud je običaj zabranio 2005, a zatim ga je nedavno i kriminalizovao, pa onima koji žene primoravaju na ovo prijeti do 3 mjeseca zatvora.

Ali, organizacije za ženska prava kažu da se to ne poštuje, posebno u siromašnom, zapadnom dijelu zemlje. Takođe, za sada nije bilo presuda u vezi sa ovom praksom.

a1
Kadak Bahadur Bohara, djever nesrećne Ambe koja je preminula, očajan je zbog smrti 35-godišnje žene. Drugog dana menstruacije, morala je da napusti svoje selo Budhinanda i zaputi se u kolibicu. Njen muž je fizički radnik, a sa sobom je povela djecu Sureša (9) i Ramita (7).

Na ulaz kolibica Amba je stavila veliki kamen, kako niko ne bi mogao da uđe. Sljedećeg jutra, kada je njena svekrva došla da joj donese čaj, vidjela je kako iz kolibe izlazi dim. Pozvala je seljane koji su jedva sklonili kamen, a unutra su zatekli stravičnu scenu: Ambrine noge su izgorjele, a iz ustiju djece izlazila je pjena.

- To je slomilo moje srce - kaže Kadak.

aa2

Policija je objavila da su kontaktirali muža, ali nisu se izjasnili hoće li biti podignute optužnice.

Revati Raman Bandari, poslanik koji je "progurao" zakon koji je ovu praksu kriminalizovao, kaže da se ne čini dovoljno da se ona iskorijeni.

- Tradicija je ovdje jača od zakona - zaključuje.

 

Ne propustite