TATE, PAŽNJA: Odnos između vas i vaše kćerke je KLJUČAN za njen lični razvoj, obratite pažnju na ove stvari

Porodica i zdravlje
TATE, PAŽNJA: Odnos između vas i vaše kćerke je KLJUČAN za njen lični razvoj, obratite pažnju na ove stvari
.

Iako je svakom djetetu mnogo lakše pričati sa majkom, uopšte ne treba zanemariti odnos očeva i djece. Po samoj prirodi odnosa, u mnogim porodicama, očevi imaju više zajedničkih interesa sa sinovima, a majke sa kćerima. No,  odnos očeva sa kćerima, i majki sa sinovima treba posebno njegovati, a evo i zašto.

 Shutterstock

U tim godinama roditelji se češto prisjećaju sebe i vrše poređenja.  Nerijetko se dešava da otac ima stav “On se ne ponaša kao ja u toj dobi”, dok mnoge majke misle “Ne želim da učini iste greške koje sam činila ja u toj dobi”. Ovakvi stavovi su zapravo štetni i zbog takvih usporedbi roditelji često nisu u stanju da sagledaju svoje dijete kao jedinku, sa sopstvenim iskustvom, pogreškama i uspjesima. S druge strane, tata nikada nije bio djevojčica, a mama nikada nije bila dječak, i u tim odnosima ne može doći do uspoređivanja sa samim sobom, otklanjanja svojih grešaka iz djetinjstva, niti posmatranje djeteta kroz svoju sopstvenu prizmu. Mnogo je razloga koji daju prednost odnosu otac-kćer i majka-sin, u dobi adolescencije.

PRELAZNO DOBA

U odnosu na majku koja zbog svih obaveza često reaguje kritički i pomalo neprijatno, otac se javlja kao izvor prijatnosti, spreman da se sa njom poigra, da sasluša sve njene "važne" priče i pokaže najlepše emocije. Za nju se njegova ljubav podrazumeva. Kako vreme njenog odrastanja odmiče, tako se ona sve čvršće vezuje za tatu. Za ćerku je mišljenje oca izuzetno važno, jer utiče na izgrađivanje sopstvenog samopoštovanja i samopouzdanja.

Za djevojčicu, tata je obično jedini muškarac u njenom životu dugi niz godina. Način na koji je on tretira, uveliko će imati utjecaj na njen odnos sa muškarcima u odrasloj dobi, ali i u dobi u kojoj se nalazi trenutno. Djevojčica u adolescenciji od oca traži ljubav, poštovanje, te afirmaciju njene ženstvenosti. Ako joj on to i pruži, ona će obično očekivati ​​isti način ophođenja i od svih ostalih muškaraca u njenom životu. Drugim riječima, vjerovatno neće tolerirati nepoštivanje njene ličnosti ili bilo kakvo ponašanje koje smatra uvredljivim.

TEŽAK PERIOD ZA MAJKU I KĆERKU

Treba spomenuti da se, u velikom broju slučajeva, odnos majki i kćeri u dobi adolescencije može pogoršati. Zapravo to je najkritičniji period za ovaj odnos, i tada dolazi do najčešćih i najžešćih konflikata. Ovdje otac može odigrati veoma važnu ulogu, te biti koristan medijator. Za odrastanje djevojčica, veoma je važno da izgrade pozitivan stav prema majci, što je ponekad jako teško u ovom periodu, a tu otac može mnogo pomoći svojim stavom i sugestijama. To je još jedan razlog važnosti odnosa oca i kćeri u vrijeme adolescencije.

Ne propustite