Genetika NIJE presudni faktor za trajanje životnog vijeka, ALI evo šta JESTE!

Zanimljivosti
Genetika NIJE presudni faktor za trajanje životnog vijeka, ALI evo šta JESTE!
.

Koliko dugo ćemo živjeti obično pripisujemo obiteljskom stablu, odnosno genetici. Ali, iako igra bitnu ulogu,  genetika možda nije važna onoliko koliko smo pretpostavljali.

Naime, analizirajući podatke 400 milijuna ljudi, naučnici su otkrili da je utjecaj genetike na dugovječnost mnogo niži od očekivanog. Međutim, istovremeno su utvrdili drugi, iznenađujući faktor koji utječe na naš životni vijek.

Vjerujemo da će malo zvučati apstraktno, ali riječ je o – izboru. Naime, ispostavilo se da izborom partnera koji izgleda i ponaša se slično kao mi, preuzimamo i kulturne i genetske faktore povezane sa životnim vijekom, na sličan način kao što na iduću generaciju prenosimo bogatstvo i socioekonomski status.

Prethodne studije utvrdile su da vjerovatnoća nasljeđivanja životnog vijeka iznosi oko 15 do 30 posto, ali novo istraživanje pokazuje da je taj postotak dosta niži te iznosi najviše sedam posto. Proučavajući podatke, istraživači su primijetili nešto neobično što se u dosadašnjim studijama nije spominjalo.

Rezultat slika za životni partner

Otkrili su da je životni vijek supružnika neuobičajeno sličan, čak sličniji nego u slučaju bliskih krvnih srodnika suprotnog spola koji dijele više zajedničkih gena.

Ovo otkriće može se djelomično pripisati činjenici da supružnici dijele identično okruženje, ali u podacima se pojavila naznaka da bi posrijedi moglo biti još nešto – to što ljudi obično biraju partnere sa sličnim osobinama.

“U ovom slučaju to znači da su faktori koji su važni za životni vijek kod partnera vrlo slični”, objasnio je voditelj istraživanja Graham Ruby iz tvrtke Calico Life Sciences, piše Science Alert.

Zato, pažljivo birajte svoje partnere jer IZBOR je ključan faktor, ne samo u životnom vijeku, nego vašoj sreći uopšteno.

Ne propustite