SAOPŠTENJE

Udruženje 'BH novinari' traži hitnu istragu napada na ekipu RTRS-a

Objavljeno:11.01.2019 - 15:44
A A A Times Arial

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima  osudila je napad na vozilo Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), koji se dogodio u Sarajevu.

Naime, nepoznati počinitelj verbalno je vrijeđao člana ekipe ove medijske kuće te nasrnuo na vozilo u blizini zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine dok su novinar i snimatelj RTRS-a bili na pres-konferenciji.

Udruženje je zatražilo od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uvjeta za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima zbog čega niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosti ili ih kršiti svojim postupcima.

U saopćenju su izrazili očekivanje od MUP-a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom. 

Upravni odbor BH novinara i  Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju da je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka.

Zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih institucija efikasnije sankcioniranje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standard zaštite prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia