Preskakanje VEČERE nije najbolji način da smršate iako u to svi vjeruju, ali EVO šta jeste!

Zdrav život
Preskakanje VEČERE nije najbolji način da smršate iako u to svi vjeruju, ali EVO šta jeste!
.

Ko god je bar jednom u životu započinjao dijetu, prvo što je čuo zasigurno je dobro poznata fraza koja glasi ''IZBACITE VEČERU'', a za njom odmah uslijedi ona ''IZBACITE SLATKIŠE''. Zbog svega toga, svi smo prihvatili ugljikohidrate kao loše i kao nešto što moramo izbjegavati, posebno naveče, no nedavno je doktor Majkl Mozli ovu teoriju opovrgnuo.


NEOPHODNI SU ZA TIJELO 
Mozli kaže da su ugljikohidrati neophodni za tijelo, da ih ne treba izbacivati, ali treba paziti u kom obliku ih uzimamo. Naime, Mozli, koji je i autor čuvene dijete 5:2, testirao je ovu tezu, a rezultati koje je dobio ukazuju na to da ona ne pije vodu u potpunosti. On je sproveo eksperimet sa nekoliko dobrovoljaca, a prvih pet dana oni su većinu određenih ugljenih hidrata tokom dana konzumirali za doručak.
Narednih pet dana jeli su normalno, a zadnjih pet dana unosili su ugljene hidrate za večeru. Tokom čitavog tog perioda njima je redovno kontrolisan nivo šećera u krivo, a rezultati su na kraju bili prilično neočekivani.


UGLJIKOHIDRATI U VEČERNJIM SATIMA?
Na početku testiranja nivo šećera je kod ispitanika prosečno iznosio 15, 9, što je doktor Mozli okarakterisao kao vrlo visok, ali očekivan nivo. Ipak, preokret se desio u završnoj fazi eksperimenta kada su vrednosti pale na čak 10, 4, što čak ni sam vođa studije nije pretpostavljao.

Slikovni rezultat za dijeta


"Moglo bi lako da se ispostavi da nije važno u koje vreme jedete ugljene hidrate, već je stvar u dužini perioda koji provedete bez njih. Ako imate veliki razmak od poslJednjeg obroka sa ugljenim hidratima, vaše tijelo je spremnije da se izbori sa njima"-kazao  je Mozli.


"Uglavnom se ugljeni hidrati preporučuju ujutro, nakon što cijelu noć niste jeli. Ali naše istraživanje pokazalo je da ako ste postepeno unosili malu količinu ugljenih hidrata tokom dana, to ima sličan efekat. Drugim riječima, nakon nekoliko dana konzumiranja UH uveče umjesto ujutro, tijelo se navikne na takav režim", dodao je.


Zaključak je:  Ne gledajte kada jedete obrok bogat ugljikohidratima, već  pripazite da ih ne jedete previše u svim obrocima tokom dana. U praksi to bi značilo da ako ste uveče objedovali visokokaloričnu hranu, da doručak treba da bude lagan, i obrnuto.

 

Ne propustite