NEVJEROVATNO: Stres ima i svoje DOBRE strane, a evo koje su to!

Zanimljivosti
NEVJEROVATNO: Stres ima i svoje DOBRE strane, a evo koje su to!
.

Problemi na poslu, u školi, na fakultetu ili u porodici dovode vas do toga da ste često pod stresom? Vjerovali ili ne, ali stres može imati i dobrih strana, ali samo kada ga imamo u malim količinama, kažu stručnjaci. Zapravo to vas čini spremnim za akciju što usporava starenje i bolesti. To se svakako  ne odnosi na hronični stres koji nema baš niti jednu dobru stranu. Ovdje govorimo o manjim količinama stresa koje vas mogu promijeniti na bolje! Evo o čemu se radi:

Potiče fleksibilnost i lični rast 

Stres u malim dozama potiče na rješavanje problema, gradi samopouzdanje i daje  vještine potrebne za budućnost. Stres vas može učiniti iskusnijim i fleksibilnijim.

Potiče zbližavanje s drugima 

Jedan od zapanjujućih, ali korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s porodicom i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. 

Povećava motivaciju 

Hronični stres potiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, ali u malim dozama je može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. 


 

Ne propustite