ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU: Znate li koje su funkcije VITAMINA D?

Zdrav život
ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU: Znate li koje su funkcije VITAMINA D?
.

Mnogo puta vam je doktor sigurno rekao da vam je potreban vitamin D. Jeste li se pitali zašto? Vitamin D je bitan je za pravilan rast kostiju, ima izuzetno važnu ulogu u mišićno-koštanom zdravlju, zdravlju kože i drugih organa, ima veoma važnu ulogu u imunološkom sistemu, potiče normalnu funkciju podjele stanica, regulira metabolizam kalcija i fosfora u organizam, regulira nivo kalcija u krvi, povećava apsorpciju kalcija iz crijeva.

ŠTA JE VITAMIN D?
Vitamin D3 se fiziološki nalazi kao vitamin D u svim staničnim organizmima (dakle i u ljudskom organizmu). Stvara se u koži pod dejstvom ultravioletnih UV-B zraka. Upravo se zbog toga i naziva „sunčev vitamin“ jer nastaje pod dejstvom sunčevih zraka.
Sunčeve zrake stvaraju najveći dio vitamina koji se preko kože distribuira u tijelo.
Upravo zbog raznovrsnih i važnih funkcija sunčevih zraka, dovoljna opskrba ovim vitaminom je od velikog značaja za dugoročno zdravlje.

KAKO DOLAZI DO NEDOSTATKA VITAMINA D?
U normalnim slučajevima naše tijelo može samo proizvoditi dovoljne dnevne količine vitamina D. Neuravnotežena i jednolična ishrana kao i nedovoljan boravak na otvorenom uzrokuju često nedostatak ovog vitamina.
Ljeti se u zadnje vrijeme preporučuje sve manji boravak na suncu, a zimi pak proizvodnja vitamina D djelovanjem sunčevih zraka nije dovoljna, jer atmosfera ne pušta dovoljno UV-B zraka.
Zbog takvog načina života tijelo više nije u mogućnosti dovoljno proizvoditi tzv. „sunčev hormon“, pa se preporučuje svakodnevna dopuna Vitamina D.

Ne propustite