JESTE LI ZNALI? Često pranje odjeće nije preporučljivo!

Zanimljivosti
JESTE LI ZNALI? Često pranje odjeće nije preporučljivo!
.

Rijetko da neko voli bilo koji kućanski posao, ali kako kažu, što se mora-nije teško. Pranje veša jedan je od kućanskih poslova koji mnoge ne vole. Iako je riječ o nužnosti, ne može se poreći da može biti zamorno i dosadno. Međutim, koliko god dosadno bilo, vjerovatno i vi spadate u osobe koje samo jednom nešto obuku i odmah to nose na pranje. Izgleda da to i nije baš najbolja odluka. 

Prema društvenoj aktivistikinji dr. Holly Kaye-Smith s australskog Univerziteta Western Sydney mogli bismo, i trebali, veš prati mnogo manje.


– Jednostavne promjene u modi i navikama pranja veša mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Trebaju nam rješenja koja se fokusiraju na ljude (a ne na proizvode) kako bismo pomogli okolini. U principu jednostavne promjene u svakodnevnim rutinama mogu imati veliki utjecaj – rekla je ona.

Smith kaže da pranje odjeće koja nije prljava, koristeći štetne deterdžente, i paljenje mašine tokom cijele godine, a mala promjena u tim navikama može imati veliki utjecaj na prirodu.

Ne propustite