STANJE NA PUTEVIMA: Mjestimično zaleđeni i klizavi kolovozi

Bosna i Hercegovina
STANJE NA PUTEVIMA: Mjestimično zaleđeni i klizavi kolovozi
.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema ne zaboraviti postaviti sigurnosni trokut.

Zbog niskih temperatura kolovozi su jutros mjestimično zaleđeni i klizavi. Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za kamione s prikolicom i šlepere na magistralnom putu M-18 Olovo-Stupari.

Ugaženog snijega na kolovozu i poledice ima i na putevima: Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres-Šujica, Travnik-Donji Vakuf, Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na putevima: Šuica-Livno-Kamensko, Ripač-Vrtoče i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja. 

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se  na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Apeluje se da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Na GP Bosanski Novi-Dvorobustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

Ne propustite