MJEŠTANI U PANICI, SMRZNUT ČOVJEK U SNIJEGU, POMOĆ NE MOŽE DO NJEGA: Snijeg preko pola metra, STANJE JE HAOTIČNO!

Region
MJEŠTANI U PANICI, SMRZNUT ČOVJEK U SNIJEGU, POMOĆ NE MOŽE DO NJEGA: Snijeg preko pola metra, STANJE JE HAOTIČNO!
.

Stanje u pojedinim dijelovima Srbije je haotično, a to potvrđuju u izjave stanovnika Brodareva, gdje su putevi neprohodni zbog snijega.

Naime, stanovnici ovog mjesta su pronašli u snijegu promrzlog muškarca srednjih godina, a čeka se da se ekipa spasilaca probije i izvuče ga.

snijeg-ns

Jedan od mještana Bajko Gojak kaže da je nesretnog čovjeka primijetio da leži kraj puta gotovo u potpunosti prekriven snijegom, da daje znake života, ali da ne može sam da mu pomogne a da nadležne službe nisu u mogućnosti da izađu na teren jer su putevi zavejani.

"Ne znam šta da radim, čovjek zaleđen leži u snijegu. Zvao sam Hitnu pomoć rečeno mi je da su sva vozila na terenu, pomoć sam tražio i od Centra za socijalni rad oni kažu da to nije u njihovoj nadležnosti. Mediji su mi zadnja nada da neko pritekne u pomoć", apelovao je Gojak u izjavi za PP Mediju.

snijeg-slika-640x360

Odmah nakon toga reagovao je komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević uputivši ekipu spasioca ka Brodarevu.

Kako javljaju mediji u Srbiji, jutros je veoma teška situacija na nekoliko lokacija u državi. 

Područno odjeljenje Osnovne škole Fijulje na Pešteru jutros ne radi zbog smetova na putu i nemogućnosti da djeca dođu u školu. 

Zbog istog razloga, jedan broj djece nije došao na nastavu i u selu Bare i Karajokića bunara. 

Snijeg na Pešteru pada duže od 24 sata, a probleme pravi jak vjetar koji ponegdje stvara smetove i do 3 metara, javlja "Kurir.rs".

Regionalni pravci na Pešteru su prohodni, saobraćaj usporen, ali je jedan broj sela i zaseoka na području Bara, Lopiža, planine Giljeve i Karajokića bunara jutros zavejan. Savet je da se bez preke potrebe na Pešteru ne kreće na put. 

snijeg-ns

Slična situacija je u susjednoj Novoj Varoši gdje je snijega više od pola metra, i gdje se ljudi i mašine sa smetovima bore već duže od 24 sata. U Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija. 

Što se tiče Zlatibora, temperatura je minus pet stepeni, na kolovozima i do 5 santimetara snijega, dok je saobraćaj na magistrali Užice - Nova Varoš usporen. 

STANJE U BIH

Prije podne u našoj zemlji je bilo pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. 

Temperature zraka u 10 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -4, Sokolac -3, Gradačac i Livno -1, Bihać, Bijeljina, Brčko, Grude, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 0, Banja Luka, Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 1, Doboj 2, Široki Brijeg i Trebinje 5, Mostar 6, Neum i Stolac 7 stepeni.

1

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U većem djelu Bosne se očekuje susnježica i snijeg. Ponegdje na sjeverozapadu Bosne moguća je i kiša. U Hercegovini bez padavina. Očekivana visina novog snježnog pokrivača uglavnom od 2 do 8, ponegdje do 10 cm. Vjetar slab do umjeren, a u zapadnim područjima na momente i pojačan sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu od 3 do 8 stepeni.

snijeg-slika-640x360

PROGNOZA VREMENA ZA 11.01.2019 (Petak)., pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva ponegdje u Bosni sa slabim snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno i bez padavina. Jutarnja temperatura od -8 do -3, na jugu od -1 do 3, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu od 3 do 7 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 12.01.2019 (Subota)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je moguće i provijavanje slabog snijega. Nešto manje oblačnosti i bez padavina očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -11 do -5, na jugu od -2 do 3, a najviša dnevna od -4 do 2, na jugu od 3 do 7 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 13.01.2019 (Nedjelja)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u planinskim djelovima je moguće i provijavanje slabog snijega. Nešto manje oblačnosti i bez padavina očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu od -2 do 2, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu od 4 do 8 stepeni.

 

Ne propustite