IMATE HLADNE PRSTE? Nemojte to zanemariti, OBAVEZNO provjerite ove stvari

Zdrav život
IMATE HLADNE PRSTE? Nemojte to zanemariti, OBAVEZNO provjerite ove stvari
.

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena. Do nje dolazi usljed procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako vam se to događa često, to može da ukaže na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme. 

Anemija

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo željeza u krvi?.Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daje joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća kao i trnjenje u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama.

Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršavite? Obavezno prekontrolirajte nivo šećera u krvi. Dijabetes se uspješno liječi, potrebno je obratiti pažnju na adekvatnu prehranu, prijat će vam fizička aktivnost. Ostavite pušenje!

 Možda je štitna žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je propraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Provjerite nivo tiroidnih hormona u krvi. Ako ih nema dovoljno, moguće ih je nadoknaditi tabletama.

Ne propustite