VOLITE PLESATI? Nećete vjerovati za šta je sve ples dobar, posljednja stvar će vas oduševiti

Zdrav život
VOLITE PLESATI? Nećete vjerovati za šta je sve ples dobar, posljednja stvar će vas oduševiti
.

Ukoliko volite plesati, vjerovatno ste primijetili koliko vam ples donosi pozitivne energije. Ples je idealna vježba za sve uzraste, a također ima pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.

Plesom možete ukinuti rutinu vaše svakodnevnice, ali pored toga pozitivno utječe na zdravlje kako fizičko tako i psihičko. Postoje razni stilovi plesa i svaki stil je jednako dobar. U nastavku čitajte koje su to sve prednosti plesa.

Pomaže srcu
Ples je dobra vježba za one koji imaju neki kardiovaskularni poremećaj. Istraživanje je pokazalo da osobe koje su imale aritmiju su s plesom poboljšale svoje srčano zdravlje.

Gubitak težine
Gubljenje težine je još jedno dobro svojstvo plesa, ako trenirate konstantno. Istraživanje je pokazalo da plesanje ima jednak učinak na tijelo kao biciklizam ili joga.

Povećanje energije
Ukoliko se osjećate bez energije cijeli dan ples bi vam mogao pomoći da je vratite. Ukoliko plešete jednom sedmično možete poboljšati svoju fizičku kondiciju.

Poboljšava fleksibilnost i otpor
Ples zahtjeva dobru fleksibilnost, zbog toga svi časovi plesa počinju sa zagrijavanjem, u koje su uključene i vježbe istezanja. Kada plešete morate se potruditi da aktivirate svaki mišić u tijelu.

S druge strane, plesom dobijate i veću snagu. Mnogi stilovi plesa uključujući balet i jazz zahtjevaju skakanje, za šta vam je potrebna snaga u nogama.

Čini vas sretnim
Svi mi volimo plesati. Ukoliko pratite izraz lica neke osobe dok pleše, vjerovatno se smije. Smijeh je uobičajan kada je u pitanju ples.

Oslobađa stresa i depresije
Plesom je moguće izbjeći blagi oblik depresije, također povećava samopouzdanje osobe koja pleše. Pored toga što se bori sa depresijom, također smanjuje stres, tako što reguliše nivo serotina i dopamina u tijelu.

S obzirom da je ples socijalna aktivnost, može pomoći osjećaju asocijalizacije koji mnoge depresivne osobe imaju.

Poboljšava pamćenje
Ples može poboljšati pamćenje, ali i spriječiti demenciju koja dolazi s godinama. Redovno vježbanje spriječava smanjenje volumena hipokampusa, dio mozga koji kontroliše pamćenje.

Poboljšava inteligenciju
Najbolja metoda kako da poboljšate rad mozga je da radite vježbe koje zahtjevaju brzinu pokreta. Na ovaj način možete poboljšati, ne samo pamćenje nego i inteligenciju. 

Ne propustite