VRIJEME JE ZA DIJETU! „Snaga volje“ je najpoželjnija sposobnost koja može zaustaviti želju za prejedanjem

Porodica i zdravlje
VRIJEME JE ZA DIJETU! „Snaga volje“ je najpoželjnija sposobnost koja može zaustaviti želju za prejedanjem
.

Mučite se s viškom kilograma, i napokon ste odlučili da je vrijeme da se podvrgnete nekoj dijeti.

Ali kad god odlučite nešto takvo, ne drži vas dugo i poslije kratkog vremena odustanete.
Ne brinite, donosimo vam i za taj problem rješenje. U nastavku teksta donosimo vam plan koji će vam dovesti snagu volje u formu.
Nikako ne možete odoljeti hrani? Ovaj plan pomoći će vam dovesti snagu volje u formu!

naslovnica

U današnjem vrijeme, u kojem polovicu dnevnih kalorija možete udahnuti samo prolaskom kraj obližnje pekare ili McDonaldsa, često jedina stvar koja stoji između vas i viška kilograma je snaga volje - ta najpoželjnija sposobnost koja može zaustaviti želju za prejedanjem. Ako vam snaga volje baš i nije jaka, obradovat će vas kad čujete kako su istraživanja pokazala da je snaga volje vrsta mentalnog mišića, i da se ona, kao i svaki drugi mišić, može ojačati.

Postoje četiri taktike koje će vam pomoći odolijeti napasti i dovesti se u formu. Počnite ih primjenjivati i vidjet ćete da uskoro sve one pizze, prženi krumpirići, kolači i sve ostale delicije neće biti nikakva konkurencija vašoj snazi volje.
 
JEDITE MANJE I ČEŠĆE

Što pomaže riješiti:
Nekontroliranu glad

Zašto djeluje:
Kad dugo ništa ne pojedete, razina šećera u krvi pada, pa možete osjetiti veliku glad zbog koje se nećete moći suzdržati da se ne prejedete. Ako jedete manje obroke svakih tri do pet sati, razina šećera u krvi će ostati stabilna i nećete pasti u napast da se odate poroku prejedanja.

Razina šećera u krvi čini i više od toga da utječe na to koliko ste gladni, ona direktno utječe i na snagu volje. Istraživanja su pokazala kako je razina šećera u krvi pala kod onih ispitanika koji su morali vršiti zadatke samokontrole. Mentalne zadaće, kao što je samokontrola ili koncentriranje, trebaju energiju isto kao i fizičke aktivnosti. Zato će biti teže kontrolirati se ako se ne jede redovito, odnosno češće i manje.

Za međuobroke birajte hranu koja sadrži čiste proteine i malo zdravih masnoća (koje pronalazimo u orašastom voću, maslinovom ulju i ribi). Primjer: nemasni jogurt sa svježim voćem ili šaka oraha ili badema i jedna jabuka... 

130306-profimedia0056802309-ff

ORASPOLOŽITE SE 

Što pomaže riješiti:
Emocionalno prejedanje

Zašto djeluje:
Procjenjuje se da kad se ljudi prejedaju, njih 75 posto to čini jer su nesretni ili u depresiji. Upravo zato je logično da bi vam dizanje raspoloženja moglo smetnuti s uma pretjerivanje u hrani, ovo potvrđuje i istraživanje provedeno 2007. godine u časopisu „Journal of Experimental Social Psychology“. Istraživači su do kraja iskoristili snagu volje ispitanika zamolivši ih da jedu samo rotkvice u sobi punoj keksi i čokolada. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, jednima je za vrijeme boravka u prostoriji puštena komedija, a drugima dosadan edukacijski fim. Što mislite koja je skupina imala bolje rezultate?

Rezultati pokazuju da čak i mala doza ugodnih emocija može ojačati snagu volje kako bismo rekli ne. Zato drugi puta, kad ste suočeni s iskušenjem, napravite što god možete da biste se oraspoložili. Dobri osjećaji će možda biti kratkotrajni, no trajat će dovoljno dugo da biste odolijeli tom komadu čokoladne torte.

pexels-photo-709802-e1517661515829

JEDITE RUKOM KOJU INAČE NE KORISTITE 

Kako pomaže:
Odvlačenje pažnje

Zašto djeluje:
Držanje vilice rukom koju inače ne koristite, automatski će vas usporiti i natjerati vas da se fokusirate na ono što jedete, dvije stvar koje dokazano pomažu smršavjeti. Istraživanja su pokazala kako s redovitom vježbom ova jednostavna zamjena može ojačati snagu volje.

Studija je pokazala da su osobe koje je iscrpio jedan test volje - odolijevanje tanjuru punom kolača i umjesto toga konzumiranje povrća, brže odustale na slijedećim testovima, kao što je pokušaj rješavanja nerješiva zadatka. U studiji ispitanici, koji su nekoliko tjedana vježbali samokontrolu jednostavnim zadacima, kao što je korištenje "slabije" ruke za četkanje zubije ili korištenje miša za računalo, duže su rješavali isti zadatak.

Vježbanjem njihovih sposobnosti da se odupru nekom prirodnom impulsu, povećali su i ojačali cjelokupnu snagu volje da se odupru prirodnim porivima. Ispitanici su vidjeli znatan napredak unutar tri tjedna od kako su počeli s vježbom. Naravno, rezultati ovise o tome koliko se često vježba i koliko ćete ustrajati u tome.

calorie-intake-per-day

REDOVITO SE VAGAJTE 

Kako pomaže:
Da ne izgubite cilj iz vida

Zašto djeluje:
Gotovo da ništa ne pomaže zadržati zadani cilj u vidu kao kad vidite te velike brojke na svojoj vagi. Redovitim vaganjem lakše ćete primijetiti kilograme koje ste možda nehotice nakupili, pa odmah možete krenuti u borbu protiv njih. U stvari, kad su istraživači na Sveučilištu Minnesote analizirali više od 1.800 osoba koje su smršavile, saznali su da se oko 40 posto njih vagalo redovito - dnevno ili tjedno. I što su se češće vagali, to su više izgubili: 6 kilograma za one koji su se vagali svakog dana u usporedbi s tri kilograma za one koji su se vagali jednom tjedno. (Oni koji se uopće nisu vagali, dobili su u prosjeku dva i pol kilograma).

vaganje-850x567

No važno je i da zapamtite: Nemojte se obeshrabriti ako brojke koje vidite na vagi nisu one koje biste željeli vidjeti! Vaša odjeća, doba dana, koliko ste vode popili i koliko je zadržavate tog dana, sve utječe na kilažu. A ponekad vi mršavite iako se broj na vagi ne mijenja, odnosno ako vježbate težinu masnoća mijenja težina mišića.. Kako biste povećali šanse za mršavljenjem postavite si realne ciljeve, i to više manjih. Neka vam cilj bude izgubiti tri kilograma, pa nakon toga daljnjih tri, i tako dalje. Istraživanje na Sveučilištu Iowa je pokazalo - što su češći i detaljniji ciljevi, veće su šanse da ćete ih se držati i postići. Postizanje jednog cilja motivirat će vas za drugi, i tako sve dok ne dosegnete željenu težinu.

NAJBOLJI ČAJ ZA MRŠAVLJENJE koji je ZALUDIO SVIJET: Za sedmicu struk i do 8 centimetara tanji!

Ne propustite