SVAKI DAN RASTE BROJ OBOLJELIH OD RAKA ANUSA: Nikako ne smijete zanemariti OVE simptome

Porodica i zdravlje
SVAKI DAN RASTE BROJ OBOLJELIH OD RAKA ANUSA: Nikako ne smijete zanemariti OVE simptome
.

Karcinom anusa je rijetka vrsta bolestti, ali u poslednjih nekoliko godina broj osoba sa ovim oboljenjem se povećava.

Rak anusa često ne daje nikakve simptome ili znakovi ove bolesti upućuju na zdravstvene probleme koji nisu opasni po život, kao što su hemoroidi ili analna fisura.

rak4

Rak anusa je usko vezan uz spolno prenosive infekcije humanog papiloma virusa (HPV). Prisutnost HPV-a je otkrivena u velikom broju slučajeva raka anusa. Smatra se da je HPV najčešći uzrok raka anusa.

zadnjica

Ali ovih pet simptoma koje nikako ne smijete ignorisati:

-krvarenje anusa,

-svrab i bol u predijelu anusa,

-male izrasline i

-nemogućnost kontrolisanja pražnjenja crijeva.

zadnjica

Osobe koje su najviše ugrožene od karcinoma anusa su: oni koji su zaraženi papiloma virusom, oni koji imaju analni seks i često menjaju partnere, osobe koje su oboljele od karcinoma grlića materice ili vulve, pušači, osobe sa slabim imunitetom i stariji od 65 godina.

Ovo oboljenje se češće javlja kod žena, a stručnajci ističu da se rizik smanjuje ako prestanete da pušite cigarete i počnete da koristite zaštitu tokom seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od spolno prenosivih bolesti.

Znakovi i simptomi raka anusa i rektuma nisu specifični te ih neke osobe često pogrešno pripisuju drugim bolestima, poput hemoroida. Posjetite vašeg liječnika u slučaju bilo kakvih simptoma koji vam smetaju, posebno u slučaju faktora koji povećavaju rizik od raka anusa.

heme

VOĆE I POVRĆE KOJE NE DEBLJA: Ove namirnice možete jesti u velikim količinama a da se ne udebljate

Ne propustite