Ishrana bez glutena

Zdrav život
Ishrana bez glutena
U posljednje vrijeme se sve više priča o prehrani koja ne sadrži gluten. Čak i oni koji nemaju alergiju sve više koriste bezglutensku hranu. Zašto je to tako? Jeli u pitanju trend ili zdravlje?

U posljednje vrijeme se sve više priča o prehrani koja ne sadrži gluten. Čak i oni koji nemaju alergiju sve više koriste bezglutensku hranu. Zašto je to tako? Jeli u pitanju trend ili zdravlje?
Sve je veći broj ljudi intolerantnih na gluten. Kod njih konzumiranje glutena dovodi do upale sluznice tankog crijeva, a na kraju struktura tankog crijeva postaje takva da više ne može primati dovoljno hranjivih tvari. Posljedica toga je pad opskrbe organizma važnim bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i mineralnim tvarima što se, nažalost, u većini slučajeva prekasno dijagnosticira.
Oboljeli od celijakije ne moraju se odricati ukusne i uravnotežene prehrane. Kukuruz, riža, proso, kesteni, heljda ne sadrže gluten i mogu se konzumirati bez razmišljanja.
Mnogi oboljeli od celijakije govore da izuzetno cijene svoju prehranu bez glutena, s obzirom na to su uvijek svjesni toga što jedu. Nema obroka iz dosade. Budući da prilikom pripreme jela treba jako paziti na sastojke, najjednostavnije je da kuhate sami sa svježim sastojcima.
Oboljeli od celijakije trebali bi imati sve manje problema u svojim svakodnevnom životu s obzirom na to da je sve više proizvođača koji nude specijalne proizvode napravljene bez glutena (razna peciva, keks, kruh)
 

Da bi vam olakšali početak prehrane bez glutena donosimo vam nekoliko namirnica koje možete konzumirati:

-kukuruzno, vinski i jabučni ocat bez aditiva (izbjegavajte bijeli ocat jer sadrži pšenicu u svojoj bazi).
-crno i bijelo vino, voćna rakija, rum i tekila su dozvoljeni od alkoholnih pića (koje se nadamo ne konzumirate nikako), strogo su zabranjeni pivo, likeri, Burboni i viski.
-svježe samljevenu domaću kavu iz zrna smijete konzumirati, izbjegavajte instat napitke (poput kave 2 u 1, 3 u 1 i sl), pripazite ako kupujete kavu koja se melje sa još nekim žitaricama.
-prirodni čajevi od sušenog bilja su dozvoljeni.
-svježe zdrave grickalice koje je najbolje kupiti u trgovini zdrave hrane.
-puding od kukuruznog škroba, tapioke ili riže je dopušten
-domaći sladoled je dozvoljen bez dodatka kristal šećera.

Naš savjet je da počnete uvoditi bezglutensku prehranu korak po korak, namirnicu po namirnicu. Za početak, probajte praviti kruh bez glutena prema ovom receptu:

KRUH BEZ GLUTENA 

Za razliku od pšeničnog, bezglutenska brašna imaju dosta drugačije osobine.Tijesto se mjesi i gnječi laganije i mekše, tako da cijeli proces traje i nešto duže. Potrebno ga je staviti u hladnjak pola sata, a zatim ga izvaditi, isjeći i staviti da se peče (prije nego što se tijesto razvije) .Ako ga spremate sa kvascem držite tijesto na toplijem mjestu da bi moglo narasti. Od sredstava za podizanje tijesta odaberite:

prašak za pecivo - na 250 grama brašna stavlja se 1 žličica
pekarski kvasac (obavezno svježi) - na 250 grama brašna stavlja se 15 grama kvasca
Inaktivisani suhi kvasac - na 250 grama brašna stavlja se 7 grama

Priprema:

Rastopite kvasac u malo vode s desetak grama šećera. Ako pripremate tijesto s mlijekom, pomiješajte toplu vodu u koju ste dodali kvasac sa šećerom i nakon što se kvasac podigne pomiješajte ga s hladnim mlekom. Ulje, maslac, prašak za pecivo ili margarin na početku umiješajte u brašno a nakon toga dodajte tekućinu kojom ćete zamijesiti tijesto.

Bezglutenskom ishranom možete smanjiti tjelesnu težinu, očistiti tijelo od toksina, usporiti starenje i stabilizirati šećer u krvi. Čak i samo jedan od ovih razloga je dovoljno jak da vas uvjeri u kvalitetu bezglutenske ishrane.

Ne propustite