Čović: Vlast u FBiH moguća za mjesec dana, ali ako dogovorimo Izborni zakon

Bosna i Hercegovina
Čović: Vlast u FBiH moguća za mjesec dana, ali ako dogovorimo Izborni zakon
.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je da će inzistirati na donošenju izmjena Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH iskoristilo mogućnost da popuni određenu pravnu prazninu i da će to vjerojatno omogućiti da se neki procesi otvore.

"Osobno sam uvjeren da ćemo bez izmjena Izbornog zakona teško dobiti izvršnu vlast u Federaciji BiH, ali tu smo da tražimo zajednička rješenja i uveliko u zadnjih petnaestak dana pregovaramo unutar FBiH da bi se to rješenje pronašlo",  izjavio je Čović u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Komentirajući najave nekih stranaka da će zbog nezadovoljstva odlukom SIP-a blokirati uspostavu vlasti, Čović je ustvrdio kako HDZ BiH neće pribjegavati takvim potezima, a da oni koji misle blokirati procese preuzimaju na sebe jednu veliku odgovornost "kao što su je preuzeli kada su u ime hrvatskog naroda birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

"Izvršna vlast na razini BiH napravit će se, vrlo izvjesno, do kraja prvog mjeseca. U najvećem broju županija mislim da će ići istom dinamikom, a za federalnu vlast je uvjet Izborni zakon i što ga prije napravimo prije ćemo imati izvršnu vlast. Može to biti i za mjesec dana. To je sad stvar dogovora partnera, jer mi koalicijski kapacitet nećemo tražiti do onoga što nam izravno daju Ustav i zakon i tako i pregovaramo ", poručio je Čović, dodajući da ne zna tko će sve biti u federalnoj vlasti, ali da će sigurno biti HNS.

Ne propustite