Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - četvrtak, 25. juni
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Čorba od povrća
Sastav: 50g mrkve, 300g crvenog luka, 250g kelerabe, 250g celera, 1l bujona od povrća, 4 kašike maslinovog ulja, 1 lovorov list, majčina dušica, so, biber.
Priprema:
Mrkvu, crveni luk, kelerabu i celer isjeckati na veće komade, staviti u tepsiju, posoliti, pobiberiti, posuti lovorom te preliti maslinovim uljem i peći u rerni zagrijanoj na 200*C, 30 minuta. Bujon zagrijati pa dodati pečeno povrće i kuhati dok ne provri. Usitniti povrće mikserom, vratiti da proključa i servirati na tanjir. Čorbu od pečenog povrća posuti majčinom dušicom i po želji dekorisati pavlakom.
Glavno jelo: Grašak sa krompirom i pilećim batacima
Sastav: 800g graška, 1 manja glavica crvenog luka, 500g pilećih bataka bez kostiju, 200g krompira, 1 kašika ulja, so, biber, 20g dodatka za jelo, 500 ml vode, 100 ml soka od paradajza.
Priprema:
Na umjereno zagrijanom ulju dinstati sitno isječeni crveni luk. Kad porumeni dodati sitno isječeno meso bataka odvojenih od kožice i kostiju. Sve to dinstati 10-ak minuta a zatim dodati grašak, sve začiniti i naliti vodom. Ostaviti da se dinsta 20-ak minuta.
Nakon toga dodati krompir isječen na sitne kockice. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Pred kraj dodati sok od paradajza i začine. Ostaviti da se kuha.
Desert: Slatka pita sa suhim šljivama
Sastav: 500g tankih kora, 500g suhih šljiva, 100g mljevenih lješnika, 100g mljevenih badema ili oraha, 100g šećera, mineralna voda, 2 šoljice ulja
Priprema:
Stavljati po tri kore jednu preko druge, sve poprskati sa malo ulja i mineralne vode, pa po ivici poredati isjeckane suhe šljive. Posuti mljevenim lješnicima, bademima ili orasima i šećerom, uviti i sve stavljati u već podmazan pleh. Pripremljenu pitu preliti uljem i mineralnom vodom i peći u rerni zagrijanoj na 200*C oko 30 minuta. Pitu prohladiti, isjeći je na manje komade i servirati.