Američka vlada u blokadi zbog zida na granici s Meksikom

Aktuelno
Američka vlada u blokadi zbog zida na granici s Meksikom
.

U suboti, prvi dan blokade američke vlade, predsjednik Donald Trump kazao je da nastavlja pregovarati s demokratima kako bi okončao neprihvaćanje saveznog proračuna, no pozivajući na jačanje granične sigurnosti upozorio je kako bi proces mogao potrajati.

Trump je zahtijevao 5 milijardi dolara kako bi financirao izgradnju zida duž američko-meksičke granice, čemu su se demokrati u Kongresu usprotivili.

"Pregovaramo s demokratima oko očajnički potrebne granične sigurnosti (bande, droge, trgovine ljudima i više), ali to bi moglo potrajati", napisao je Trump na Twitteru u subotu.

Američki Senat i Zastupnički dom zasjedat će u subotu, dok kongresni čelnici pokušavaju progurati plan potrošnje kako bi okončali pat poziciju.

Trump je na Twitteru najavio da će pozvati zakonodavce u Bijelu kuću u subotu kako bi razgovarali o situaciji, naglasivši kako će biti riječ o pitanjima granične sigurnosti. Druge detalje nije iznosio.

"Pritisnuli smo gumb za stanku"

Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, rekao je kako se neće glasati sve dok ne dođe do dogovora između demokrata i Bijele kuće.

"Pritisnuli smo gumb za stanku dok predsjednik, čiji potpis trebamo, i demokrati iz Senata, od kojih trebamo glasove, ne postignu dogovor", rekao je McConnell.

Blokada je započela nakon što je Trump odbio plan financiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Zastupnički dom, u kojem republikanci imaju većinu sve dok demokrati ne preuzmu Kongres 3. siječnja, odobrio je plan koji je uključivao potrebnih 5 milijardi dolara, no nije ga prihvatio Senat, a blokada je počela u ponoć u petak.

Trump je prije ponoći naglašavao krivnju demokrata.

"Imat ćemo blokadu"

"Imat ćemo blokadu. Ne možemo ništa poduzeti po tom pitanju jer nam trebaju demokrati i njihovi glasovi", rekao je u videu koji je objavljen na njegovom profilu na Twitteru dva sata uoči krajnjeg roka.

Demokrati su podsjećali Trumpa i glasače kako je on prošlog tjedna kazao da će biti "ponosan" ako će trebati blokirati vladu u cilju odobravanja sredstava za izgradnju zida.

"Predsjednik Trump pokazao je izljev bijesa i sada nas je zaokupio brigom oko 'Trumpove blokade' uoči Božića", rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u petak.

Oko tri četvrtine vladinih federalnih programa financirat će se do 30. rujna sljedeće godine, no financiranje ostalih, uključujući ministarstva domovinske sigurnosti, pravosuđa i poljoprivrede, isteklo je u ponoć.

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme trajanja blokade vlade. Oko 400 tisuća njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 tisuća bit će poslano na privremeni dopust dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori. 

Policija, granične kontrole, pošta i zrakoplovne službe nastavit će s radom.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade.

Ne propustite