VIŠE NIKADA JE NEĆETE BACITI U SMEĆE: Otpad ovog voća je bolji od samog ploda
Vanjski dio kore, ako je dobro opran, možete koristiti u kolačima i za aromatiziranje deserta jer je jako ukusan i nutritivno bogat. Kora, listovi, peteljke… S većine voća i povrća sve skinete i lijepo bacite jer ne znate da je neki “otpad” nutritivno bolji od samog ploda.
Ne, naravno, od svega, ali s većine voća koje jedete jest, a ako koru gulite kako biste skinuli štetne tvari, znajte kako činite veliku grešku. Jabuke, kruške, pa čak i lubenica bit će nutritivno puno jače ako koru samo jako dobro operete u toploj vodi.
Za jabuke, kruške i slično voće vjerovatno već znate da ih je najbolje jesti s korom bogatom vitaminima, a donosimo vam i popis voća i povrća za koje sigurno niste znali da ih je najbolje jesti cijele.
Iznenadite se i sami:
Lubenica
![]()
Malo ko zna da kora od lubenice krije obitelj vitamina B i C, a da je baš ne morate žvakati jednostavno je dobro operite, nasjeckajte, ubacite u blender i smiksajte te dodajte malo soka limuna i naranče za savršen, osvježavajući napitak bez puno prirodnog šećera.
Kora od narandže
![]()
Gorki, bijeli sloj narančine kore nevjerovatno je dobar za zdravlje.
Bogat je fitonutrijentima koji savršeno snižavaju razinu kolesterola, snižavaju krvni tlak i ublažavaju upale.
Vanjski dio kore, ako je dobro opran, možete koristiti u kolačima i za aromatiziranje deserta jer je jako ukusan i nutritivno bogat.
Listovi mrkve
![]()
Odsad, pa nadalje, kupujte svježu mrkvu s listovima jer je lišće bogatije vitaminom A od samog ploda, a možete ga jednostavno koristiti u salatama.
Brokula
![]()
Debele peteljke brokule jednako su hranjive kao njezini cvjetovi pa je odsad koristite u cijelosti.
Bogate su beta karotenom, antioksidansima i folatima i pritom su jako ukusne.
Vanjski listovi kupusa Možda baš nisu za jelo, onako oštećeni i pomalo prljavog izgleda, no takvi su savršeni za liječenje upala i otoka ako ih imate na tijelu.
Listove dobro istucite da malo puste sok, ostavite ih u hladnjaku te stavite na otečeno područje tokom noći. Ujutro ćete se zapanjiti rezultatom.
Krastavci
To je barem lako, samo ga operite i uštedjet ćete puno vitamina K koji biste možda bacili u smeće.
Uostalom, kora krastavca ima jednu divnu notu okusa i dodatne žilavosti, a njenu unutarnju stranu možete koristiti i za “umivanje” kože lica. Jednostavno je, samo utrljajte i osvježite lice.
Jagode
![]()
Ako imate probavne smetnje u doba jagoda, peteljke će vas doslovno spasiti. Jako dobro smiruju želudac, pune su vitamina i minerala i više se nikada nećete zamarati čišćenjem prije nego što navalite na to slatko voće.