SAVJET BAKE MILICE (84) KOJA VEĆ 40 GODINA NIJE BILA BOLESNA: Tajna je u samo jednom sastojku (RECEPT)
Sa dolaskom hladnijih dana dolaze i neizostavne prehlade i gripe.
Iako na internetu možemo pronaći mnoštvo savjeta kako da popravimo imunitet, ipak najbolje savjete ćemo dobiti od baka.
Donosimo vam tekst Jelene Radojević koji je napisala za "Stil.kurir.rs", a gdje je njena baka dala najbolji savjet kako da ostanete zdravi.
"Čim je prošlo Miholjsko ljeto počela sam da osećam vrtoglavicu, malaksalost i generalno neku slabost u tijelu. Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvijek nekako odrazi na opšte stanje organizma. Polako je stigao i novembar, potom i decembar a sa njim i sezona gripa, prehlada i virusa.
Obično se sjetim da unosim vitamin C, pijem čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sledeća, i shvatam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu.
Odem jedan dan kod bake da popričam malo sa njom, a ona je, kao svaka brižna baka primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno opao u posljednje vrijeme. Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:
"Uzmi jedno poveće čeno bijelog luka, samo ga oljušti, ništa ga ne pritiskaj, ne kuhaj, samo progutaj! Zalij čašom vode ako ti je lakše i to je sve."
Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sljedeće:
"Ma kako da pojedem cijelo čeno bijelog luka tek tako? Nikad to nisam uradila. Vjerovatno ću cijeli dan imati neprijatan zadah."
Baka, koja je sjedila na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi mi se riječima:
"Osjećam li se ja na bijeli luk?"
Istina je da se apsolutno nije osjećala, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22. Čak mi je onako ponosito rekla da se već 40 godina kako praktikuje ovu metodu nije uopšte razboljela. I kad bolje razmislim, ne sjećam se da sam je ikad vidjela bolesnu ili čak prehlađenu. Ipak baka zna najbolje.
Iako u današnje vrijeme mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posljedica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Mada sa ovom metodom konzumiranja bijelog luka nećete imati problema sa neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača".
(Novi.ba/Stil.kurir.rs)