SAVJET BAKE MILICE (84) KOJA VEĆ 40 GODINA NIJE BILA BOLESNA: Tajna je u samo jednom sastojku (RECEPT)

Zdrav život
SAVJET BAKE MILICE (84) KOJA VEĆ 40 GODINA NIJE BILA BOLESNA: Tajna je u samo jednom sastojku (RECEPT)
.

Sa dolaskom hladnijih dana dolaze i neizostavne prehlade i gripe.

Iako na internetu možemo pronaći mnoštvo savjeta kako da popravimo imunitet, ipak najbolje savjete ćemo dobiti od baka.

prehlada1

Donosimo vam tekst Jelene Radojević koji je napisala za "Stil.kurir.rs", a gdje je njena baka dala najbolji savjet kako da ostanete zdravi.

"Čim je prošlo Miholjsko ljeto počela sam da osećam vrtoglavicu, malaksalost i generalno neku slabost u tijelu. Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvijek nekako odrazi na opšte stanje organizma. Polako je stigao i novembar, potom i decembar a sa njim i sezona gripa, prehlada i virusa. 

kihanje-prehlada-gripa

Obično se sjetim da unosim vitamin C, pijem čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sledeća, i shvatam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu. 

Odem jedan dan kod bake da popričam malo sa njom, a ona je, kao svaka brižna baka primijetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno opao u posljednje vrijeme. Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:  

bijeli-luk-1

"Uzmi jedno poveće čeno bijelog luka, samo ga oljušti, ništa ga ne pritiskaj, ne kuhaj, samo progutaj! Zalij čašom vode ako ti je lakše i to je sve." 

Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sljedeće: 

"Ma kako da pojedem cijelo čeno bijelog luka tek tako? Nikad to nisam uradila. Vjerovatno ću cijeli dan imati neprijatan zadah." 

bijeli-luk

Baka, koja je sjedila na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi mi se riječima: 

"Osjećam li se ja na bijeli luk?" 

bijeli-luk

Istina je da se apsolutno nije osjećala, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22.  Čak mi je onako ponosito rekla da se već 40 godina kako praktikuje ovu metodu nije uopšte razboljela. I kad bolje razmislim, ne sjećam se da sam je ikad vidjela bolesnu ili čak prehlađenu. Ipak baka zna najbolje. 

 Iako u današnje vrijeme mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posljedica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Mada sa ovom metodom konzumiranja bijelog luka nećete imati problema sa neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača".

bijeli-luk-1-880x495

(Novi.ba/Stil.kurir.rs)

Ne propustite