Predstavnički dom PSBiH: SDS i PDP te SBB i PDA formirali zajednički klub

Bosna i Hercegovina
Predstavnički dom PSBiH: SDS i PDP te SBB i PDA formirali zajednički klub
U novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 2018. - 2022. djelovat će osam poslaničkih klubova koji su formirani nakon konstituirajuće sjednice tog doma.

U novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 2018. - 2022. djelovat će osam poslaničkih klubova koji su formirani nakon konstituirajuće sjednice tog doma.

Interesantno je da je Obren Petrović, koji je napustio SDS, prišao da djeluje u Klubu SNSD-a, dok je zastupnik Nenad Stevandić koji je mandat osvojio na listi SNSD-a formirao klub s zastupnicima DNS-a i Socijalističke partije. 

Zanimljivo je da su zajednički klub napravili i SBB i PDA, kao i da su zajednički klub napravili SDS i PDP. 

Prema Poslovniku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za formiranje kluba poslanika potrebna su tri zastupnika pa je očito da su SBB, kao i SDS, te PDP koji imaju po dva mandata morali tražiti partnere za taj čin.

Istovremeno, prema dosadašnjim podacima četiri zastupnika djeluje bez kluba i to dva Naše stranke Predrag Kojović i Mirjana Marinković - Lepić te Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, kao i Jasmin Emrić iz A-SDA.

Inače, Adil Osmanović izabran je za predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA, a Safet Softić je zamjenik predsjedavajućeg Kluba, dok su članovi Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Nikola Lovrinović je predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, a Predrag Kožul, zamjenik predsjedavajućeg Kluba, dok su članovi Darijana Filipović, Borjana Krišto i Mijo Matanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH je Saša Magazinović, a Zukan Helez je zamjenik predsjedavajućeg Kluba, dok su članovi Enver Bijedić, Nada Mladina i Nermin Nikšić.

Dženan Đonlagić je predsjedavajući Kluba DF-a, a Zlatan Begić zamjenik predsjedavajućeg Kluba, dok je član Vlatko Glavaš.

Predsjedavajuća Mješovitog kluba poslanika SBB - PDA je Edita Đapo (SBB), Mirsad Kukić (PDA) je zamjenik predsjedavajućeg Kluba, a član Damir Arnaut.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata - SNSD je Staša Košarac, Snježana Novaković - Bursać je zamjenica predsjedavajućeg Kluba, a članovi Dragan Bogdanić, Vojin Mitrović, Obren Petrović i Nebojša Radmanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa je Mirko Šarović (SDS), Mira Pekić (PDP) je zamjenica predsjedavajućeg Kluba, a članovi Branislav Borenović i Dragan Mektić.

Nenad Stevandić je predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub, zamjenik predsjedavajućeg Kluba je Nenad Nešić (DNS), a član Jakov Galić (SP), javlja Anadolija.

Ne propustite